Pastorie van Sint Petrus' Banden gered

DIEMEN - De pastorie van de Sint Petrus' Bandenkerk wordt verkocht aan Stichting Stadsherstel. Daarmee wordt het gebouw uit 1882 gered.

Stichting Stadsherstel, die ook eigenaar is van de naastgelegen schuilkerk De Hoop, zal het pand deze zomer van de parochie overnemen en daarna restaureren. Het parochiebestuur van de Sint Petrus' Bandenkerk is blij met de verkoop. Al jaren probeert het parochiebestuur de middelen te vinden om het gebouw in eigen beheer te restaureren, maar het lukte niet de 1 miljoen euro die daarmee gemoeid is, bij elkaar te krijgen. Door achterstallig onderhoud dreigde het pand helemaal te vervallen en originele details verloren te gaan.

Stadsherstel en het parochiebestuur raakten met elkaar in gesprek toen het gebouwtje tussen de pastorie en Schuilkerk De Hoop begon te verzakken en De Hoop dreigde mee te trekken. De fundering moet worden aangepakt, maar het parochiebestuur heeft daar de middelen niet voor. "We hebben al ontzettend veel geld geïnvesteerd in de restauratie van de kerk, die is helemaal klaar voor de aankomende jaren, maar ook daar moeten we aan het onderhoud blijven werken", aldus Ivo Heemskerk van het parochiebestuur. "Naast het verzakkende deel van de pastorie moet alles worden aangepakt om de pastorie, die ouder is dan de kerk zelf, te redden. De eerste en tweede etage waren al onbruikbaar en door het lekke dak dreigde op zolder heel veel historische huisraad die moet worden bewaard voor het nageslacht, beschadigd te raken. We hebben alle mogelijkheden de revue laten passeren, ook of we de restauratie in eigen beheer zouden kunnen regelen, met steun van de gemeente en particuliere instellingen, maar dat levert niet het miljoen op dat nodig is."

"Dit is een win-winsituatie: voor Stadsherstel om een mooi pand te restaureren en te behouden en voor de parochie omdat de zorgen die wij over het pand hadden verleden tijd zijn. Nu krijgen we een schappelijk bedrag voor het gebouw en kunnen we een deel van de pastorie blijven gebruiken."

De verkoop aan Stichting Stadsherstel wordt deze zomer definitief afgerond.