Dick, Sophie en Daan Bouquet nemen deze zomer in Diemen de vierde 'Manus en Janus'-film op.
Dick, Sophie en Daan Bouquet nemen deze zomer in Diemen de vierde 'Manus en Janus'-film op. Foto: Trudy Kroese

Duo Manus en Janus maakt een nieuwe film

DIEMEN – Manus en Janus, het duo dat al vaak op RTV Diemen te zien was, gaat dit jaar een echte sinterklaasfilm maken: 'Manus en Janus en Sinterklanus'. Helemaal opgenomen in Diemen en als het aan de heren ligt niet alleen op tv, maar ook in de bioscoop te zien. Manus vertelt er alles over.

door Ingrid van Vlijmen

Manus en Janus, wie zijn dat eigenlijk?
"Dat zijn Dick (alias Manus) en Daan (alias Janus) Bouquet, twee broers die al jaren samen theater maken. Wij waren de jongste poppentheaterspelers van Nederland. Toen we 14 en 15 jaar waren begonnen we al met 'Poppentheater Jan'. Het allereerste optreden was voor de kinderen in het straatje van mijn oma in Amsterdam. Na nog een optreden op het poppentheaterfestival in Artis traden we op in buurthuizen en bij verenigingen. Hoe we erbij kwamen om dat te gaan doen, weet ik ook niet meer precies. Ineens was het idee er toen Daan voor een handenarbeidproject op school handpoppen moest maken. Daar zijn de poppenkast en de theateract omheen gebouwd. Voorafgaand aan de poppenkastvoorstelling deden we een act met clowns, daar was Manus er al bij. Toen we films gingen maken, kwam Janus erbij."

Van poppentheater naar film. Hoe is dat gegaan?
"In 1988 was het debuut van Manus en Janus, al heetten we toen nog gewoon Dick en Daan, toen we een echte speelfilm mochten maken met onze oom, een cameraman. De première was in het Toltheater en ook weer in het straatje van oma, daar kwamen veel mensen op af. Ik schreef en bedacht het verhaal en dat doe ik nog altijd voor onze films. Scenarioschrijven is mijn beroep en ik heb ook diverse animatieseries gemaakt voor de VPRO.
In 2002 maakten we de film 'Manus en Janus en het grote avontuur'. Die is in Amsterdam opgenomen, maar inmiddels was ik in Diemen komen wonen. Toen we de film aanboden bij RTV Diemen waren ze meteen enthousiast. De film is uitgezonden als serie van zes afleveringen. De tweede film, 'Manus en Janus en de schat van Diemen' en de derde, 'Manus en Janus superhelden', zijn in Diemen opgenomen. Ook die zijn vaak op RTV Diemen te zien geweest. We zijn inmiddels lokale beroemdheden geworden."

En nu gaan jullie de vierde film maken, 'Manus en Janus en Sinterklanus', kun je een tipje van de sluier oplichten?
"Het wordt een echte sinterklaasfilm, maar wel met de Manus en Janus-insteek. Sinterklanus is een boef die ook in de derde film al voorkwam. Met de andere boeven Boef en Kneggie dreigt hij het sinterklaasfeest te verstoren. De echte Sinterklaas komt helpen en het komt uiteindelijk allemaal weer goed. We gaan de film in de zomermaanden draaien. Dat is klimatologisch wel lastig, met dikke jassen en mutsen in de warmte, maar alle sinterklaasfilms worden in de zomer gedraaid. Het is wel een no-budgetfilm, maar we maken hem net als andere films. De film wordt met veel liefdewerk en oud papier opgenomen en komt in november van dit jaar uit."

Wie spelen er mee?
"Goed dat je dat vraagt. De acteurs uit de vorige films doen mee en mijn dochter Sophie. Maar wij zoeken nog acteurs of mensen die op een andere manier willen bijdragen aan de productie. Als zij even kijken op www.sinterklanus.nl, dan vinden ze daar een mogelijkheid om zich aan te melden."

'Wij zijn inmiddels lokale beroemdheden geworden'

Waar en wanneer is de fim te zien?
"'Manus en Janus en Sinterklanus' is weer te zien op de lokale televisiezender, maar deze keer is de film ook in de bioscoop te zien. Het mooist zou zijn als de Diemense kinderen in ons eigen filmtheater De Omval kunnen komen kijken natuurlijk."

Boef Sinterklanus wordt in de film ontmaskerd.