Baantjes zwemmen tijdens zwemvierdaagse.
Baantjes zwemmen tijdens zwemvierdaagse. Foto: Trudy Kroese

Zwemmen voor medaille

DIEMEN - 106 deelnemers hebben donderdag de zwemvierdaagse in het zwembad van Sportcentrum Wethouder F.B. Duran voltooid. De zwemvierdaagse werd ook dit jaar georganiseerd door de activiteitencommmissie van zwem- en waterpolovereniging De Meeuwen. Deelnemers die vier avonden achtereen de voorgeschreven afstand volbrachten, ontvingen donderdagavond een medaille.

Sanne Winchester en Marijn Hoeksel van de activiteitencommissie van De Meeuwen zaten achter een tafel in de hal van het sportcentrum. Zij incasseerden het inschrijfgeld van de deelnemers, overhandigden hen het benodigde polsbandje en beantwoordden vragen. Zij kregen hulp van andere leden van De Meeuwen, onder wie Jelle en Desteney. Voor de jonge deelnemers waren er elke avond na het zwemmen een glas limonade en een lekkernij. De eerste twee avonden was dat snoep, woensdagavond en donderdagavond bananen en appels. Het fruit was gratis beschikbaar gesteld door supermarkt Jumbo in Diemen-Zuid. Ondernemer Kees Vlaanderen sponsort de zwemvierdaagse al jaren.

Kinderen zwommen dagelijks tien baantjes, ouderen twintig baantjes per dag. Jonge kinderen mochten alleen onder begeleiding meedoen. Sportcentrum F.B. Duran heeft een 25-meterbad. Kinderen hebben in vier avonden dus in totaal een kilometer gezwommen, volwassenen zwommen maar liefst twee kilometer.

Nazwemmen
Tijdens de eerste avond van de zwemvierdaagse, maandagavond, gingen exact 100 deelnemers het water in. "Deelnemers kunnen het water in totdat het tijdstip is bereikt dat zij geen tien of twintig baantjes meer kunnen zwemmen", legde Sanne maandagavond uit. "Net was hier iemand die zich wel heeft ingeschreven, maar niet voldoende tijd meer had. Hij gaat morgen nazwemmen." Donderdagavond namen 106 deelnemers een duik in het zwembad. Sanne: "Dinsdag waren er vier nazwemmers, die dus het dubbele aantal baantjes moesten afleggen, woensdagavond nog twee. Zij moesten dus nog meer baantjes inhalen." In de hal van het sportcentrum verkochten leden van De Meeuwen popcorn. Donderdagavond waren de meeste zakken verkocht. Op een tafel stonden de prijzen van de loterij uitgestald. De opbrengst van de zwemvierdaagse, inclusief het geld van de verkoop van snoep en lootjes, is voor De Meeuwen.

Donderdagavond kwamen veel tevreden deelnemers uit de kleedhokjes. Karin en haar dochter Loes kregen beiden een medaille en oorkonde. Loes had zonder problemen dagelijks tien banen gezwommen, Karin had geen problemen om vier avonden lang de dubbele afstand af te leggen. "Het ging prima, mijn spieren zijn nog soepel, haha", aldus Karin. Voor Karin en Loes waren er bloemen van respectievelijk hun moeder en oma. Zij is elk jaar een trouwe supporter van haar dochter en kleindochter.

Makkie
Voor de negenjarige Maurits uit Diemen was de zwemvierdaagse een makkie. Hij is een ervaren wedstrijdzwemmer van de jeugdafdeling van De Meeuwen en krijgt training van onder anderen Jelle. Maurits traint tijdens het seizoen maar liefst vier keer per week. Hoewel hij eigenlijk maar tien baantjes per avond moest zwemmen, legde hij op eigen initiatief veel meer baantjes af. "Maandag en dinsdag heb ik twintig baantjes gezwommen en woensdag en vanavond 25. Nee, ik ben helemaal niet moe, ik had makkelijk nog meer baantjes kunnen zwemmen."

Voor Maurits was de zwemvierdaagse een makkie