MDM met organisator Wim Amerongen op het podium.
MDM met organisator Wim Amerongen op het podium. Foto: Trudy Kroese

Jazzliefhebbers genieten van Duke op het Diemerplein

DIEMEN - Bezoekers genoten afgelopen zondag van de optredens van diverse bands tijdens jazzfestival 'Duke op het Diemerplein'. Buiten op het Diemerplein en binnen in het winkelcentrum speelden de bands allemaal muziek van de beroemde jazzmuzikant Duke Ellington, soms in speciaal voor dit jazzfestival gemaakte arrangementen.

Diemenaar Wim Amerongen organiseerde dit nieuwe jazzfestival. Hij speelt contrabas en sousafoon in jazzorkest MDM. Dat orkest opende het festival en speelde bekend en minder bekend werk van Ellington. "Het ging geweldig van begin tot eind", blikt Amerongen tevreden terug. "Gelukkig was het mooi, droog weer. Voor een eerste keer was er redelijk wat publiek en er kwamen ook beroepsmuzikanten luisteren. Zij vonden onze formule, namelijk het werk van Duke Ellingtion als thema, heel mooi. Ik was blij met het compliment van juryvoorzitter Bert Vuijsje dat hij het heel origineel vond om nu eens te moeten letten op avontuurlijke aspecten in de muziek."
Vuijsje reikte drie festivalprijzen uit, de Blue Duck, ontworpen door Diemenaar Frans Deckers. Die voor de meest avontuurlijke solist was voor pianist Boris Rodenko. Jan Cremers van de Sherpa Steps, die binnen speelden, kreeg de prijs voor het meest avontuurlijke arrangement en MDM voor de repertoirekeuze.

"De winkeliersvereniging van het Diemerplein, een van de sponsors, heeft al aangegeven dat zij het festival wil blijven steunen en hoopt dat het een traditie wordt. Dat hoop ik natuurlijk ook", zegt Amerongen. "Als thema voor volgend jaar denken we aan 'Mingus meets Duke op het Diemerplein'. Die twee waren op elkaar gesteld en hebben vaak stukken over elkaar gemaakt. Het zou leuk zijn als er dan ook Diemense muzikanten of bands meedoen. Misschien een gelegenheidsorkest."