Op de Sint-Petrusschool is Carla de laatste 10 jaar adjunct-directeur en intern begeleider geweest.
Op de Sint-Petrusschool is Carla de laatste 10 jaar adjunct-directeur en intern begeleider geweest. Foto: Trudy Kroese

'Ik ben een juffrouw zonder lievelingetjes'

DIEMEN - Na 45 jaar in het onderwijs gaat juffrouw Carla van Parreren van de Sint-Petrusschool met pensioen. Vanaf 1978 werkt zij al aan de school in hartje Diemen en heeft inmiddels de kinderen van oud-leerlingen in de klas gehad. Tien jaar geleden verruilde Carla haar plekje voor groep 8 voor haar kantoor op de eerste verdieping van de school toen zij adjunct-directeur en intern begeleider werd.

"Achteraf vliegt het altijd voorbij", zegt Carla over de vele jaren voor de klas. Als kind wilde Carla al het onderwijs in en zij ging dus naar de kweekschool, zoals de Pabo in die tijd nog heette. "Ik wilde een juf worden zonder lievelingetjes, daar ergerde ik me zelf als kind al aan. Elk kind heeft iets wat erg leuk is. Mijn allereerste klas was de eerste klas op een school in Wormerveer, 42 kinderen. Ik was de enige juf tussen allemaal meesters." De jaren erna werkte Carla in Amsterdam-Noord en had daar een leuke tijd. "Om goed contact met de ouders te krijgen, ging je iedere week bij een kind thuis lunchen. Jammer dat daar tegenwoordig geen tijd meer voor is. Ik had een broer en zus van Gordon in de klas, dus daar ben ik ook nog thuis geweest. Ik ben in die periode getrouwd en de hele school was erbij."

Na twee jaar op een school in Purmerend stopte Carla met werken omdat ze haar eerste kind kreeg. "Ik wilde minder werken, maar er waren haast nog geen deeltijdbanen." Nadat het gezin in 1978 naar Diemen was verhuisd, hoorde ze van een buurvrouw dat directeur Van Poecke van de Sint-Petrusschool een invalster zocht. "Zo werd ik de eerste deeltijder hier. Eerst voor anderhalve dag en dat werd steeds meer. Zelf kreeg ik drie kinderen en mijn baan is meegegroeid met het gezin."

De eerste jaren viel Carla alleen in, ook op De Nieuwe Kring en de Bekemaschool in Duivendrecht. Maar op de Sint-Petrusschool kreeg ze een vaste aanstelling en bleef ze meer dan 35 jaar. "Ik heb het altijd heerlijk gevonden. Er komen nog veel oud-leerlingen langs. Best lastig om in die volwassen mensen de kinderen van toen te herkennen. Ik zei altijd: 'Ik verander weinig, krijg er alleen rimpels bij. Maar zeg even je naam en in welke klas je zat als ik je later tegenkom." Inmiddels heeft Carla ook al veel kinderen van oud-leerlingen op school gehad. "Dat is een goed teken, dan hebben ze toch een goed beeld overgehouden aan hun schooltijd."

In het onderwijs is veel veranderd in die 45 jaar. "Dat hoort ook, je kunt niet zeggen dat het goed of slecht is. Ik ben nu 10 jaar IB'er en in die tijd is er al zo enorm veel veranderd. Dat zal ook gebeuren als mijn opvolgster weer een nieuwe invulling gaat geven en dat is goed. Leerkrachten zijn tegenwoordig veel tijd kwijt aan administratie; de inspectie legt veel nadruk op de scores bij de cognitieve vakken. Dat gaat soms ten koste van vakken als drama en handenarbeid en tekenen. Dat vind ik wel erg, want daar kunnen kinderen je enorm verrassen met hun creativiteit en handigheid. Aan de andere kant heb je nu door het leerlingvolgsysteem wel een heel goed beeld van ieder kind. Wat ik wel mis, is de spontaniteit om je dag eens anders in te delen. Ik kijk met veel plezier terug op de decembermaanden. Dan maakte ik een open haard in de klas met Sinterklaas en hele taferelen op de ramen met kerst."

De laatste 10 jaar stond Carla niet meer voor de klas. "Iedereen was verbaasd dat ik op mijn 55e nog cursussen ging volgen om adjunct en intern te begeleider te worden, heerlijk juist! Ik volg nog steeds cursussen, ik blijf leergierig. Waar ik naar uitkijk na mijn pensioen, is dat mijn man en ik nog meer kunnen gaan reizen. Dat doen we al veel. Een cruise, dat willen we graag. Verder zie ik wel, ik ben niet zo'n planner."

'Veranderingen horen erbij, dat is niet per se goed of slecht'

Na Carla neemt op 1 januari volgend jaar ook directeur Hans Hornstra afscheid van de Sint-Petrusschool. "Ik denk niet dat de school erg verandert. Alle goede dingen zullen bewaard blijven, het team blijft immers hetzelfde." Carla werkt tot de zomervakantie en daarna nog parttime tot november. Maar het feest voor haar afscheid is deze week al. Vrijdag 6 juni is er een afscheidsreceptie in de Sint-Petrusschool van 15.00 tot 17.00 uur.

Carla's allereerste schooldag als juffrouw in Wormerveer.