Veel activiteiten voor jong en oud.
Veel activiteiten voor jong en oud. Foto: Trudy Kroese

Veel bezoekers op zonovergoten Loswalfestival

Het Loswalfestival ging donderdagavond van start met een studentenavond. Het was de eerste keer dat het evenement al op donderdag van start ging. Stichting Loswalfestival heeft de studentenavond aan het programma toegevoegd na een verzoek van studenten uit Diemen om voor hen een speciale activiteit te organiseren. Wethouder Jeroen Klaasse (D66), die onder meer de portefeuille Evenementen en City Marketing beheert, sprak de studenten vanaf het podium in de tent toe. Hij vroeg of zij meer of minder evenementen in Diemen willen. Het antwoord dat vanuit de tent werd gescandeerd was voorspelbaar: meer natuurlijk.

Vlak daarna vertelde Klaasse dat hij het bewust kort had gehouden. "De studenten zitten niet te wachten op een lange toespraak van een politicus. Zij willen vanavond feest vieren." En dat deden ze dan ook. De drankjes die deze avond tegen een zeer schappelijke prijs te koop waren, leken de bezoekers goed te smaken. Er werd lekker gedronken, door sommigen buiten de tent gerookt, en van de muziek en de sfeer genoten. Niet alleen de studenten van de Rode Kruislaan en Campus Diemen Zuid waren aanwezig, ook leden van studentenverenigingen. Het was te zien aan hun T-shirts. De Stichting Loswalfestival wil in de toekomst het Loswalfestival starten met een studentendag en -avond. Uiteraard op de donderdag.

Na het feest voor bezoekers van 23 jaar en ouder op vrijdagavond was er zaterdag een uitgebreid programma voor jong en oud. Op de braderie presenteerden veel verenigingen en instellingen uit Diemen zich. Zij gaven informatie en trachtten nieuwe leden te werven. In een aantal gevallen lukte dat. Bij de kraam van Vivos, de vereniging voor ontwikkelingssamenwerking, konden geïnteresseerden kennismaken met het nieuwe bestuur. Het nieuwe bestuur bestaat uit jonge inwoners van Diemen. De kunstmarkt was ook een succes. Janneke de Graaff uit Diemen verkocht sieraden. Zij kreeg hierbij assistentie van haar moeder. De door Janneke gemaakte sieraden vonden gretig aftrek.

Honk- en softbalvereniging TIW-Survivors had bij de flat Beukenhorst een kooi geplaatst waarin honkballen werden afgeschoten. Veel kinderen en jongeren namen de uitdaging graag aan en probeerden de bal met een honkbalknuppel terug te slaan. In veel gevallen waren die pogingen succesvol. Scouting Diemen had op de loswal de klimmuur neergezet. Deze attractie is elk jaar aanwezig op het Loswalfestival. Veel kinderen trachtten tegen de muur op te klimmen. Leden van Scouting Diemen zorgden ervoor dat de veiligheid gewaarborgd was.
Het mooie weer zorgde ervoor dat de bezoekers ontspannen waren en genoten van de sfeer. Een aantal bezoekers keek naar de voorstellingen in de tent. Daar konden kinderen zich ook creatief uitleven. Veel jongeren deden mee aan het voetbaltoernooi dat plaatsvond op het voetbalpleintje, net over de Diemerbrug.

Koud water
Rond 15.30 uur gaven vier leden van De Meeuwen een demonstratie synchroonzwemmen in het water van de Weespertrekvaart. Het ging om Sanne Winchester, Marijn Hoeksel, Tamara de Wit en Marith Roelen. Het water was volgens insiders die langs de kant stonden rond de 18 graden. Behoorlijk koud dus. Maar de vier jonge dames van de zwem- en waterpolovereniging toonden karakter en voerden een prachtige show op. Zij vertelden dat de temperatuur van het water zeker geen 18 graden was. Het water voelde echt heel koud aan. Daarna mochten de jonge waaghalzen in Diemen in het water springen en een 'bommetje' maken. Veel jongens en meisjes waagden een sprong in het koude water. Daarna gingen zij zo snel mogelijk de wal weer op, waar hun ouders met warme kleding wachtten. De leden van Onderwatersportvereniging Diemen hielden de kinderen in de gaten.
Zaterdagavond konden bezoekers genieten van de danceclassics van Radio 538.

Veiligheidsdag
Het Loswalfestival werd zondag afgesloten met een Veiligheidsdag. Hieraan werkten de politie, brandweer, dierenambulance en EHBO mee. Bezoekers bekeken de voertuigen met veel belangstelling. Veel kinderen maakten van de gelegenheid gebruik om met brandweer of politie op de foto te gaan. Bij de informatiestand waren artikelen als pennen en sleutelhangers populair. Voor kinderen waren er activiteiten. Zij konden bijvoorbeeld met behulp van een brandslang vlammen doven. De brandweer en politie gaven demonstraties. De politie liet bijvoorbeeld zien hoe een voertuig wordt opengeknipt.

Tevreden
De leden van Stichting Loswalfestival toonden zich zondagmiddag tevreden over het verloop van de zevende editie van het festival. Het evenement trok veel bezoekers, de sfeer was goed en er waren geen incidenten. Het bestuur van Stichting Loswalfestival en de vele vrijwilligers hebben vier dagen keihard gewerkt met het doel de bezoekers te vermaken. Zij zijn hier volledig in geslaagd.

Als het aan de bezoekers ligt, vindt het Loswalfestival in de lente van 2015 voor de achtste keer plaats.

Demonstratie tijdens Veiligheidsdag.
Feest tijdens studentenavond.