Ego

'The Ego has landed' kopte een Engelse krant vorige week. Het artikel onder die kop ging over de komst van Louis van Gaal naar Manchester United.

Van Gaal gaat na het WK in Braziliƫ aan de slag als coach van Manchester United. De kans is groot dat hij de gevallen grootmacht weer op de rails krijgt. Een valkuil waarmee hij te maken krijgt is de Engelse pers en dan met name de boulevardpers, die er alles aan zal doen om de vaak licht ontvlambare Van Gaal uit de tent te lokken. Dat zal zeker lukken.

Het is makkelijk en ook leuk om grappen over Van Gaal te maken. Hij vindt vragen van journalisten vaak suggestief en verdenkt hen ervan (te) weinig kennis van zaken te hebben. Mensen die Van Gaal langer kennen praten dikwijls genuanceerd over hem. Mannen die als leerlingen van de middelbare school gymnastiek van hem kregen, hebben nog steeds respect voor hem. Ze vertellen dat de toenmalige gymleraar weliswaar de baas in het gymlokaal was, maar wel degelijk tegen een geintje kon. Nee, tijdens de Coopertest in Amsterdam-Oost stiekem voor een kortere route kiezen was niet mogelijk. Gymleraar Van Gaal stond halverwege het parcours op de juiste plaats.

Van Gaal speelde als speler van Sparta diverse keren tegen Ajax in De Meer. Voor een paar leerlingen was dit een mooie kans om vanaf de staantribune flinke kritiek op het spel van hun docent te leveren. Uiteraard kon de middenvelder van Sparta hen niet zien, maar hij hoorde zijn leerlingen wel. Tijdens de volgende gymles vroeg hij de jongens of zij van zijn spel hadden genoten. Zij waren verstandig en gaven niet toe dat zij die zondagmiddag in De Meer waren geweest. Van Gaal blijft Van Gaal. De vakman zal in Manchester goede resultaten boeken. Maar zijn onvoorspelbare optreden in de media zal evenmin veranderen. "Rijden jullie nou zo links, of rijd ik nou zo rechts?" Je hoort het hem zeggen tegen een Engelse politieagent die zijn auto laat stoppen als hij op de verkeerde weghelft rijdt.