'Diemen is een leuke gemeente om te wonen en Amsterdam is dichtbij. Je kunt de fiets pakken of op tram 9 stappen.'
'Diemen is een leuke gemeente om te wonen en Amsterdam is dichtbij. Je kunt de fiets pakken of op tram 9 stappen.' Foto: Trudy Kroese

'Ik kan terugvallen op de steun van een team'

DIEMEN - Janneke de Graaff (48) is sinds maart gemeenteraadslid voor het CDA. Zij is de opvolger van Martin Tokkie, die lange tijd raadslid was voor de christen-democraten. Een kennismaking met een raadslid dat er naar streeft om een echte volksvertegenwoordiger te zijn.

Wat is jouw achtergrond?
"Ik ben geboren en getogen in Venlo. Mijn ouders zijn daar gaan wonen omdat mijn vader een baan kreeg als werktuigbouwkundig ingenieur bij Pope Venlo, een onderdeel van Philips. Mijn moeder was huisvrouw. Ik ben opgegroeid met een zus en een broer. Na de lagere school heb ik achtereenvolgens de mavo, het MDGO, dat was een opleiding sociaal agogisch werk, verpleging B en HBO pedagogiek gedaan. In Venlo heb ik onder andere een inloopcafé voor randgroepjongeren opgezet en met probleemjongeren in een internaat gewerkt. Doordat er niet altijd werk binnen de sociale sector was, heb ik in Venlo ook andere soorten werk gedaan. Zo heb ik onder andere bij de afdeling juridische zaken van de gemeente Venlo en in een computerzaak gewerkt. Ik heb dertig jaar in Venlo gewoond en het daar naar mijn zin gehad; een minpunt vond ik wel dat er in Venlo weinig culturele mogelijkheden waren."

Hoe ben je hier terechtgekomen?
"Mijn man Ed kreeg negentien jaar geleden een baan in Amsterdam aangeboden. Dat had tot gevolg dat wij naar deze regio moesten verhuizen. Amsterdam was geen optie: de woningen waren er toen al duur en wij vonden het ook te druk. Wij zijn toen in plaatsen in de omgeving van Amsterdam gaan kijken. Er waren drie mogelijkheden: een flat in Weesp, een woning in Almere of deze woning in Diemen. De keuze was niet moeilijk. Wij zijn op 27 juli 1995 in Diemen komen wonen en het bevalt ons nog steeds. Diemen is een leuke gemeente om te wonen en Amsterdam is dichtbij. Je kunt de fiets pakken of op tram 9 stappen en de snelwegen zijn ook vlakbij."

Wat doe je momenteel voor werk?
"Ik heb eerst bij de Stichting AGO gewerkt. Ik werkte in Badhoevedorp en Buitenveldert met mensen met een verstandelijke beperking. Nu werk ik als sociaal pedagoog. Ik heb een eigen praktijk en huur mijn praktijkruimte bij El'sina aan de Burgemeester van Tienenweg, waar ik mijn cliënten ontvang. Daarnaast verzorg ik workshops sieraden maken. Ik werk voornamelijk met zilver en edelstenen. Ik maak zelf sieraden die ik verkoop. Net als vorig jaar sta ik met een kraam op de kunstmarkt tijdens het Loswalfestival."

Waren jouw ouders politiek bewust?
"Mijn ouders stemden en stemmen CDA. Wij voerden aan tafel altijd heftige discussies, dan praat je over de jaren zeventig en tachtig. Veel van het gedachtegoed van het CDA heeft mij altijd aangesproken. Ik vind dat de mens centraal staat. De politiek moet weten wat er onder de mensen leeft en moet bij het nemen van besluiten daar rekening mee houden."

Hoe ben je bij het CDA in Diemen terechtgekomen?
"Er waren binnen het CDA in Diemen nog maar twee mensen actief: raadslid Martin Tokkie en penningmeester Krijn Piening. Op initiatief van twee bestuursleden van de provincie Noord-Holland van het CDA is er toen in Diemen een denktank opgericht die zich ging bezighouden met de toekomst van het CDA in Diemen. Ik ontmoette Krijn bij El'sina en hij nodigde mij uit om naar de denktank te komen. Ik ben toen ook weer lid geworden van het CDA. Even later werd mij door degenen die de denktank hadden opgezet gevraagd of ik eventueel bereid was om op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart plaats te nemen. Nadat ik had laten weten hier wel voor te voelen, werd mij vervolgens gevraagd of ik lijsttrekker van het CDA wilde worden. Ik heb daar enige tijd over moeten nadenken, omdat ik vind dat als je ervoor gaat, je het werk als raadslid ook met commitment en voor een periode van vier jaar hoort aan te gaan. Ik heb uiteindelijk besloten om op het verzoek in te gaan. Wij hadden onze kandidatenlijst op 24 januari rond en zijn toen aan de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen begonnen. Dat was relatief laat."
In de maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen was het CDA net als de andere politieke partijen in Diemen zichtbaar voor potentiële kiezers. Het CDA zocht contact met inwoners en ondernemers in Diemen en organiseerde onder andere een bijeenkomst op het Diemerplein, waar de muziekgroep De Adelaars uit Weesp optrad. Het CDA behaalde in deze korte tijd één raadszetel.

Wat wil het CDA de komende vier jaar met Diemen?
"Wij hebben voor de gemeenteraadsverkiezingen gezegd dat wij intensief contact met de inwoners en ondernemers in Diemen willen onderhouden. Dat is geen loze belofte geweest. Wij organiseren elke maand een inloopspreekuur. We gaan door met werkbezoeken en het onderhouden van contacten met inwoners en ondernemers. We willen graag een hart in Diemen. In de eerste plaats willen de inwoners dit zelf en gedeeltelijk heeft het te maken met de aanwezigheid van voorzieningen en activiteiten.
Ik denk dat het belangrijk is om nog meer activiteiten in de gemeente te organiseren. Wij hebben het Diemer Festijn, het Loswalfestival, de Kunstroute Diemen die eens in de drie jaar wordt gehouden en binnenkort een jazzfestival op het Diemerplein. Wat mij betreft wordt de Kunstroute Diemen voortaan elk jaar gehouden. Ik zou het ook leuk vinden als er in het centrum een permanente galerie komt waar mensen uit Diemen kunnen exposeren. Maar er zijn natuurlijk veel meer activiteiten te bedenken."
"Daarnaast hopen wij de inwoners en ondernemers van Diemen de komende vier jaar te laten zien dat de rol van gemeenteraadsleden verschilt met die van de mensen in de landelijke politiek. Gemeenteraadsleden staan als het goed is heel dicht bij hun kiezers. Wij zijn echte volksvertegenwoordigers. Wij hopen meer jongeren voor de lokale politiek te interesseren. Als raadslid wil ik het college van B en W de komende vier jaar kritisch volgen. Dat betekent dat ik kennis van de materie moet hebben en de juiste kritische vragen moet stellen. Ik voel mij een volksvertegenwoordiger die de belangen van de inwoners en ondernemers van Diemen wil verdedigen."

In tegenstelling tot Martin Tokkie sta jij er niet alleen voor.
"Nee, ik kan terugvallen op de steun van een team. Alex Schaafsma is fractie-opvolger en elke maandagavond zitten wij met zes mensen bij elkaar om over de lokale politiek te praten. Wij nemen de ontwikkelingen in Diemen door, praten over de raadsstukken en overleggen met elkaar. Er zitten mensen bij met verschillende achtergronden en specifieke expertises. Ik vind dat prettig, omdat ik op deze manier veel ondersteuning heb en kennis opdoe."

Hoe bevalt het raadswerk tot dusver?
"Het is druk. Ik ben momenteel minimaal zo'n twintig uur per week aan het raadswerk kwijt. Maar ik vind het erg leuk. Al vind ik de toon tijdens het debat niet altijd prettig. Ik vind dat je best hard op de inhoud mag zijn, maar wel zacht naar de persoon en op een goede manier met elkaar mag omgaan. Graag willen wij van het CDA op een andere manier politiek bedrijven. Een manier waarin het meer gaat om verbindingen aan te brengen dan om scheidingen in stand te houden."
"Ik word steeds vaker door mensen op straat herkend, wat het voordeel heeft dat je hoort wat er leeft onder de inwoners en ondernemers. Nee, snel even boodschappen doen lukt mij vaak niet meer. Maar dat vind ik helemaal niet erg, dat hoort bij het raadswerk."