MDM is geen onbekende in Diemen: in 2013 traden zij ook al op in winkelcentrum Diemerplein.
MDM is geen onbekende in Diemen: in 2013 traden zij ook al op in winkelcentrum Diemerplein. Foto: Adam Hartel

Duke op het Diemerplein

DIEMEN - Zondagmiddag 1 juni wordt het eerste jazzfestival in Diemen gehouden op en rond het Diemerplein. Jazzbands, maar ook een straatorkest, een saxofoonkwartet en een solopianist spelen nummers van Duke Ellington tijdens 'Duke op het Diemerplein'.

Organisator Wim Amerongen is bandleider van jazzorkest MDM. Het orkest speelt altijd composities van Charles Mingus, Duke Ellington en Thelonious Monk, MDM dus. Aanleiding voor het festival is dat het veertig jaar geleden is dat Duke Ellington overleed. "Er zijn heel veel festivals op allerlei plekken en die lijken allemaal op elkaar. Daarom heb ik ervoor gekozen om de muziek van één artiest centraal te stellen", vertelt Amerongen. "Alle muzikanten reageerden daar enthousiast op. Sommige muzikanten hebben nieuwe arrangementen gemaakt en andere spelen stukken die ze al een tijd niet gespeeld hebben."

MDM opent zondag het festival. "Voor deze gelegenheid zingt Celia Berkers, de dochter van onze pianiste Eline Raaphorst, een paar nummers mee. De muziek die wij spelen ligt, zeker voor mensen die het voor het eerst horen, niet altijd even gemakkelijk in het gehoor. Met Celia brengen we ook wat gemakkelijker nummers als 'Take The A Train', en 'It Don't Mean A Thing (if it ain't got that swing)'."

Op het grote mobiele podium buiten op het Diemerplein treden zondag na MDM diverse bands en muzikanten op. "Jazzsextet Swing Low speelt Mainstream Jazz, het opvallende is dat ze zonder drummer werken", aldus Amerongen. "Solopianist Boris Rodenko speelt verrassende improvisaties op stukken van Ellington." Het Afrobeat workshoporkest staat daarna op het podium. "Zeven saxofoons en een ritmesectie, zij spelen onder andere 'Fleurette Africaine', een stuk van Ellington in een heel speciale bewerking."

Buiten en binnen
Het jazzfestival speelt zich niet alleen op het podium buiten af. Ook binnen in het winkelcentrum kan het publiek tijdens deze koopzondag genieten van Ellingtons muziek. Mag ik van u? is een saxofoonkwartet onder leiding van Olivier Gomes. "Heel bijzonder, zij spelen normaal klassieke muziek", vertelt Amerongen. "Ook de band Sherpa Steps is in het winkelcentrum te vinden. Dit orkest speelt in een heel ongebruikelijke samenstelling, ik ben heel benieuwd hoe dat gaat klinken."

Het festival wordt op het buitenpodium afgesloten door straatorkest Brasta!. "Een opvallend orkest met één drummer en acht blazers. Dat wordt een spectaculair optreden", belooft Amerongen.

De festivalprijs, de Blue Duck, is ontworpen door Diemenaar Frans Deckers

Er zijn ook speciale festivalprijzen voor de avontuurlijkste solist, repertoire en arrangement. De jury wordt voorgezeten door jazzpublicist Bert Vuijsje. De prijs, de Blue Duck, geïnspireerd op de eenden uit het logo van Diemen, is ontworpen door Diemenaar Frans Deckers.

Amerongen is blij dat het gelukt is om het jazzfestival in Diemen te organiseren. "Het plan had ik al langer. Het festival ook financieel rond krijgen was spannend, maar is met verschillende subsidies gelukt. Burgemeester Koopmanschap kwam met het idee om het Diemerplein als locatie te kiezen. Zij opent het festival en het plein zal de hele middag het bruisende middelpunt zijn van een prachtig jazzfestival."

Duke op het Diemerplein is zondag 1 juni van 14.00 tot 17.30 uur.