Afbeelding

Ernstig ongeluk te Diemerbrug

Op 7 februari 1909 kwamen Yurry Koehoorn (20), David Smit (20), Beene Stuit (18), Hendrik Clements (19), Philip van Veller (15), Jan Wiggemansen (15), Gijs van Norden (13) en Jan van Huizen (10), om het leven bij een noodlottig ongeluk.

De jongemannen, die op één na allen in Diemerbrug woonden, werkten bij glasblazerij 'Anna' op De Sniep. Zoals gewoonlijk moesten de arbeiders na het werk met het fabriekspontje de Keulsche Vaart overvaren om naar huis te gaan. Plotseling ontstond er een onweer dat zijn weerga niet kende. Het Nieuws van den Dag schreef: 'Met schier ontembare woede staken de rukwinden op, die aan hoozen deden denken. De loeiende, brullende vlagen rukten boomen uit den grond en deden ruiten bezwijken, die door het met gerinkel en geraas vallend glas zelfs ongelukken veroorzaakten.'

Inmiddels stond er ongeveer 25 man op de pont. Een van de directeuren van de glasfabriek riep nog: "Past toch op, niet zooveel er op. 't Is gevaarlijk!" Toen de pont onder het zware gewicht midden op de vaart naar de diepte verdween, stegen er erbarmelijke angstkreten op. De begrafenis van de slachtoffers bracht heel Diemerbrug op de been en trok ook veel belangstelling van buiten Diemen.