Maarten Israël ontvangt koninklijke onderscheiding.
Maarten Israël ontvangt koninklijke onderscheiding. Foto: Trudy Kroese

Raadslid Maarten Israël neemt na twaalf jaar afscheid

DIEMEN - Maarten Israël heeft donderdagavond afscheid genomen van de gemeenteraad. Hij was twaalf jaar raadslid voor Democraten Diemen.

Israël ontving een koninklijke onderscheiding. Burgemeester Amy Koopmanschap speldde bij hem de versierselen op die horen bij de Orde van Oranje-Nassau.

In de eerste jaren als raadslid voor Democraten Diemen vormde Israël een fractie samen met Piet van Diemen, later zat hij als enige raadslid voor de partij in de gemeenteraad. Tijdens de afgelopen raadsperiode sloot de eenmansfractie Democraten Diemen zich aan bij de VVD. Israël was nadien aanwezig bij vergaderingen van de fractie van de VVD.

Israël stond voor de gemeenteraadsverkiezingen op de vierde plaats van de kandidatenlijst van de VVD, maar werd niet als raadslid gekozen. De VVD behaalde drie zetels. Hij is geen fractie-opvolger geworden. Die taak wordt vervuld door Cecil Grazette. Israël heeft wel laten weten dat als er de komende vier jaar een lid van de VVD uit de gemeenteraad vertrekt hij de vrijgekomen raadszetel zal innemen.

Tijdens het afscheid waren er mooie woorden van burgemeester Amy Koopmanschap, VVD-fractievoorzitter Brigitte Wielage en ex-wethouder Willem Opmeer (VVD). Zij benadrukten de opvallende persoonlijkheid van het vertrokken raadslid en stonden stil bij de wijze waarop hij zijn raadswerk heeft ingevuld. Koopmanschap concludeerde dat Israël ervan genoot als er tijdens vergaderingen onrust ontstond. Zaken als financiën en privacy van de burger hadden zijn aandacht. Niet zelden reageerde hij met een fel betoog of snedige interrupties.