De klimmuur van Scouting Diemen is altijd populair op het Loswalfestival.
De klimmuur van Scouting Diemen is altijd populair op het Loswalfestival. Foto: Trudy Kroese

Programma Loswafestival is opnieuw uitgebreid

DIEMEN - Het Loswalfestival wordt volgende week voor de zevende maal gehouden. Het evenement is opnieuw uitgebreid en begint dit keer al op donderdagavond met een feest voor studenten. Danny Mica, voorzitter van de Stichting Loswalfestival, blikt vooruit op een evenement dat door velen enorm wordt gewaardeerd.

Danny Mica kwam in 2008 op het idee om een evenement langs de Weespertrekvaart te organiseren. Hij woonde samen met zijn vriendin (inmiddels zijn vrouw) Danielle aan de Hartveldseweg en keek vanaf zijn balkon uit op de loswal. Hij vond het jammer dat er behoudens de jaarlijkse intocht van Sinterklaas in november nauwelijks activiteiten op die plek in Diemen werden georganiseerd. Hij werkte het concept uit voor het Loswalfestival en richtte een stichting op. Mica is voorzitter van de Stichting Loswalfestival, zijn vrouw Danielle Mica en Elwin Lindeman zijn lid van het bestuur.

De eerste editie van het Loswalfestival was meteen een daverend succes. Het evenement duurde toen nog één dag en avond: de zaterdag. Jong en oud kwam op de eerste editie van het festival af en opvallend was dat het overgrote deel van de bezoekers uit Diemen afkomstig was. Dit is nog steeds het geval.

Na enkele jaren werd de vrijdagavond bij het Loswalfestival betrokken. Sindsdien wordt er op de vrijdagavond in de tent een feest gehouden voor bezoekers vanaf 23 jaar. Deze feestavond vindt dit jaar weer op de vrijdag plaats. Vorig jaar werd het festival opnieuw uitgebreid. Op de zondag vond er een veiligheidsdag plaats. Op zondag 1 juni is er opnieuw een veiligheidsdag. De politie, brandweer en GG & GD hebben hun medewerking toegezegd.

Nieuw is dat er dit jaar ook een feest op donderdagavond wordt gehouden. Het betreft hier een studentenavond. De avond is bedoeld voor studenten en mensen vanaf achttien jaar die zich student voelen. De Stichting Loswalfestival speelt hiermee in op het toenemende aantal studenten dat in Diemen woont. Dit is mede het gevolg van de oplevering van de appartementen voor studenten op Campus Diemen Zuid. Danny Mica: "Wij zijn vorig jaar benaderd met het verzoek om ook iets voor de studenten te organiseren. De studentenavond duurt van 19.00 tot 23.30 uur. Een aantal studentenverenigingen zal aanwezig zijn, waaronder RXL, dat is de studentenvereniging van de studenten aan de Rode Kruislaan, de Aegee, de ASVL van de Hogeschool Amsterdam en de SSRA. Wij hopen dat er veel studenten van Campus Diemen Zuid en de Rode Kruislaan naar de feestavond komen. Zij krijgen dan een nauwere band met Diemen. Het ligt in de bedoeling om de activiteiten voor studenten in de toekomst uit te breiden. Wij streven ernaar om dan op de donderdag een studentendag te houden. Er zullen dan ook overdag activiteiten plaatsvinden. Dan kun je denken aan een roeiwedstrijd tussen studenten in de Weespertrekvaart. 's Avonds zal er net als dit jaar een feest voor studenten zijn."

Voor jong en oud
Het Loswalfestival richt zich op alle inwoners van Diemen, zowel jong als oud. Na de studentenavond en het feest voor mensen van 23 jaar en ouder is er voor de zaterdag een programma samengesteld waar iedereen van kan genieten. Er komt een braderie met ongeveer 125 kramen. Danny Mica geeft aan dat het hier gaat om een van de grootste braderieën die in deze regio worden gehouden. Bezoekers kunnen uiteraard genieten van heerlijke hapjes en drankjes.

Op de braderie zullen ook Diemense verenigingen en instanties zich aan de bezoekers presenteren. Zaterdag overdag zijn er ook allerlei activiteiten voor kinderen, zoals sport en spel. Scouting Diemen is ook dit keer aanwezig met de klimmuur. Scouting Diemen stelt de kinderen ook in de gelegenheid om met een bootje het water in te glijden. Vanaf 15.45 uur kunnen kinderen vanaf de oever in de Weespertrekvaart springen en een zogenaamd 'bommetje' in het water maken.

De activiteiten op en in het water van de Weespertrekvaart zijn een belangrijk onderdeel van het Loswalfestival. Leden van de zwem- en waterpolovereniging De Meeuwen verzorgen een demonstratie synchroonzwemmen en spelen een waterpolowedstrijd tegen een gerenommeerde tegenstander. Vorig jaar gingen diverse activiteiten in het water niet door omdat het water te koud was. De temperatuur van het water moet minimaal zestien graden zijn. De Stichting Loswalfestival gaat ervan uit dat het water op zaterdag 31 mei minimaal die temperatuur heeft.

Danny Mica vertelt dat de Weespertrekvaart recent is gebaggerd. Dit komt de veiligheid ten goede. Als iemand in het water springt om bijvoorbeeld een bommetje te maken, loopt hij of zij niet de kans om op het wrak van een fiets terecht te komen.

Vrijwilligers
Danny en Danielle Mica en Elwin Lindeman kunnen rekenen op de steun van een kleine dertig vrijwilligers. Het betreft hier vooral jonge mensen van wie de meesten in Diemen wonen. Veel van de vrijwilligers zijn al jarenlang vrijwilliger tijdens de Kinderzomerspelen die elk jaar in en rond sportcentrum Wethouder F.B. Duran worden gehouden. In het verleden moesten bestuursleden en vrijwilligers de nachten in de tent doorbrengen om de apparatuur te bewaken. Sinds vorig jaar worden er professionele beveiligers ingehuurd.

Mica en de andere betrokkenen krijgen al jaren positieve reacties op het Loswalfestival. "Veel mensen waarderen het Loswalfestival. Zij vinden de activiteiten en de sfeer leuk. Het Loswalfestival is kleinschalig. Er komen vooral inwoners van Diemen en mensen die hier in het verleden hebben gewoond op af. Wat wij ook waarderen is dat verenigingen en particulieren zelf bij ons aankloppen met ideeën. Een voorbeeld hiervan is honk- en softbalvereniging TIW-Survivors. Zij plaatsen dit jaar een kooi waarin honkballen worden afgeschoten. Bezoekers kunnen vervolgens proberen om die ballen met een honkbalknuppel weg te slaan." 's Avonds is er een programma voor volwassenen: Radio 538 zorgt in de tent voor muzikaal entertainment.

De leden van de Stichting Loswalfestival steken veel tijd in de voorbereiding van het evenement. Tijdens het evenement zijn zij aanwezig om activiteiten te begeleiden, vragen van bezoekers te beantwoorden en bardiensten te draaien. De stichting is wat betreft de financiën afhankelijk van de gemeente en sponsors. "De gemeente geeft ons elk jaar een bedrag om het festival te organiseren. Het is in deze tijd niet makkelijk om bedrijven te vinden die ons willen sponsoren. Maar gelukkig lukt het nog steeds. Elk jaar vallen er sponsors af, maar aan de andere kant komen er ook weer nieuwe sponsors bij", aldus Danny Mica.

Het volledige programma van het Loswalfestival is elders in deze krant te vinden en op de website www.loswalfestival.nl.