Modern voetbal

De lezer van 'Het gras van Londen', waarin journalist Sjoerd Mossou langs alle voetbalclubs in Londen trekt en de sfeer en achtergronden beschrijft, komt tot de conclusie dat er onder voetbalsupporters een grote afkeer bestaat van modern voetbal, of modern football, zoals de Britten zeggen.

Wat is modern voetbal? Stadions in buitenwijken of op industrieterreinen, dure kaarten, rookverbod, consumpties kopen met munten, bobo's in pakken zonder affiniteit met voetbal op de duurste stoelen, een clublogo dat uit een paar strepen bestaat, lelijke (uit)shirts, overbetaalde spelers die na het maken van een doelpunt overdreven het logo op hun shirt kussen maar even later voor het grote geld naar het buitenland vertrekken, livewedstrijden achter de decoder. We kunnen nog wel even doorgaan.

Opvallend is dat ook twintigers en dertigers een afkeer hebben van modern voetbal. Het gaat dan niet om mensen die tegen de vooruitgang zijn, want ze zitten in ieder geval om de vijf minuten te turen naar het scherm van hun iPhone. Van modern voetbal was in De Meer nog geen sprake, hoewel de spelers ook in de jaren negentig belachelijk veel verdienden. In het stadion aan de Middenweg hing sfeer, kon je een glas bier, rookworst of een Koetjesreep met guldens betalen en waren de bobo's nog in de minderheid. Er waren echter wel skyboxen. Ajax is 18 jaar geleden verhuisd naar de Amsterdam ArenA, een stadion dat steeds sfeervoller is geworden, maar waaraan sommige supporters nog steeds niet helemaal gewend zijn. De Meer had echter ook een aantal minpunten: ruim anderhalf uur staan, steeds slechter zicht door de hekken die geplaatst werden om hooligans in toom te houden, het ontbreken van voldoende parkeerplekken en belabberde sanitaire voorzieningen (vooral voor de dames). Het heeft natuurlijk geen nut om naar het (voetbal)verleden te hunkeren. De Meer is alweer 18 jaar voltooid verleden tijd en komt nooit meer terug. Er zit weinig anders op dan te capituleren voor het moderne voetbal.