Mei 1964: Pastor Tönis tussen zijn ouders. Na de wijding in Haarlem werd hij in zijn woonplaats Bussum groots ingehaald.
Mei 1964: Pastor Tönis tussen zijn ouders. Na de wijding in Haarlem werd hij in zijn woonplaats Bussum groots ingehaald.

'Op mijn 11e wist ik al dat ik priester wilde worden'

DIEMEN - Pastor André Tönis is al 14 jaar met pensioen, maar gaat nog regelmatig voor in eucharistievieringen in de Sint Petrus' Bandenkerk. Vijftig jaar geleden werd hij tot priester gewijd en dat viert hij zondag tijdens een feestelijke mis in de kerk.

De pastor is vijf jaar geleden in Diemen-Noord komen wonen. "Dag buurman, al helemaal klaar voor zondag?", vraagt een buurvrouw als pastor Tönis zijn achtertuin laat zien. Tuinieren is een grote hobby, naast lezen en zwemmen. Hij voelt zich duidelijk thuis in Diemen-Noord. Hij is graag tussen de mensen en ziet er eerlijk gezegd niet uit als een priester. "Ik draag dat halsbandje en donkere pak al jaren niet meer, dat past niet meer bij me", zegt hij. Dat was in zijn jeugd wel anders. "Ik voelde me geweldig als misdienaar in mijn rode toogje en witte superplie." Op zijn elfde wist pastor Tönis dan ook al dat hij priester wilde worden.

Eind mei 1964 werd pastor Tönis in Haarlem gewijd tot priester. Na verschillende aanstellingen was hij tot zijn pensioen in 2000 tien jaar lang ziekenhuispastor in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Pas na zijn pensioen kwam hij naar Diemen. "Ik ontmoette iemand uit Diemen en hoorde dat ze zonder pastor zaten. Toen heb ik gezegd bereid te zijn in te vallen voor weekenddiensten, begrafenissen en trouwerijen." Dat doet pastor Tönis nog steeds, net als de maandelijkse kerkhofmis op woensdag voor weduwen en weduwnaren en jaarlijks de mis voor de Eerste Communie. "Als het aan mij ligt blijf ik het nog lang doen, maar als ik wat gebrekkig wordt, moeten ze het wel zeggen, heb ik afgesproken."

Het bevalt goed in Diemen. "Ik vind de sfeer heel prettig, Diemen is echt een gemeenschap en ik voel me daarbij betrokken. Het kerkbezoek in onze kerk is in verhouding vrij goed, beter dan elders. En de kerk blijft open, dat vind ik een goede zaak. Al vraag ik me wel af hoe we dat vol moeten houden in de toekomst. Minder betrokkenheid bij de kerk is nu eenmaal de realiteit. Maar een kerkgemeenschap, dat zit niet per se in het kerkgebouw, al vind ik het wel belangrijk dat er een plek is om samen te komen, anders valt de verbinding weg."

'De kerk blijft open, dat vind ik een goede zaak'
2014: de pastor geniet van zijn tuin in Diemen.