Afbeelding
Foto:

Molenmodder op De Sniep

In 1638 en 1640 werden de Weesper- en Muidertrekvaart gegraven. Tussen Diemerbrug en het riviertje De Diem ontstond toen een langgerekt en puntig toelopend eiland. Hoewel dit moerassige terrein op Diemens grondgebied lag, werd het in 1699 eigendom van de gemeente Amsterdam. Zij noemde het 'Varkenseiland' en later 'De Sniep'.

De Amsterdammers gebruikten De Sniep onder andere om daar baggerspecie uit het IJ en de grachten te storten. Dit waren omvangrijke en kostbare operaties, waarvoor ondernemers zich konden inschrijven. Omdat veel baggerbedrijven in Rotterdam waren gevestigd werd de Amsterdamse aanbesteding ook in de Rotterdamsche Courant geplaatst:
"Heeren Thesaurieren Ordinaris der Stad Amsterdam zullen op Donderdag Den 19den dezer (1804), voormiddag ten elf uren, in Wethouders Vertrek, in het openbaar aanbesteden: Het vervoeren van ongeveer 40.000 Schaften MOLEN-MODDER, welke gemalen zal worden in het Y, vóór en langs dezelve Stad, en vervoerd worden naar- en gelost op den Sniep Land, gelegen by den Diemerbrug en zulks in vier afzonderlyke Perceelen of Bestedingen; benevens het verbreden en verdiepen van eenige Vaarsloten en het opzetten der noodige Loswallen en Kaden, mede in vier Perceelen."