Lijn 9

De Ajax-tram van het GVB reed zondag tussen het Centraal Station en De Sniep in Diemen. Op de tram staat dat het GVB Ajax feliciteert met vier landstitels op rij. Een mooi gebaar van het Amsterdamse vervoersbedrijf. Het werd gewaardeerd, want op diverse plekken maakten mensen een foto's van de speciale tram.

Dat de tram zondag op de route van lijn 9 reed was symbolisch. Ajax en lijn 9 zijn lang met elkaar verbonden geweest. Het Ajax Stadion in de Watergaafsmeer was heel lang het eindpunt en het beginpunt van lijn 9.

Of het GVB daar altijd blij mee was, valt te betwijfelen. Met name in de jaren zeventig en de jaren tachtig richtten supporters van Ajax na afloop van een thuiswedstrijd in De Meer wel eens vernielingen aan in de tram.

Menig supporter die in die periode tiener of twintiger was, zal zich het optreden van de politie herinneren. Als de bestuurder om assistentie had gevraagd, stormden politieagenten de tram binnen en ontruimden die op kordate wijze. Hierbij werd vaak gebruik gemaakt van de wapenstok.

En of je nu schuldig of onschuldig was aan de aangerichte vernielingen, dat maakte de agenten op dat moment niet uit. Dekking zoeken of zo snel mogelijk de tram verlaten was het devies.

In 1990 werd lijn 9 doorgetrokken naar Diemen. Het eindpunt lag niet langer bij het stadion van Ajax. De tram reed vanaf dat moment door naar De Sniep in Diemen, een plek waar nu een nieuwbouwwijk is gebouwd.

Het GVB liet de keerlus tegenover de wijk Betondorp liggen. Op dagen dat Ajax in de periode tussen 1990 en 1996 thuis speelde, werden rond de wedstrijden extra trams ingezet. De ene tram sloeg bij het stadion linksaf om de supporters af te zetten, de volgende tram reed door naar Diemen.

In 1996 verhuisde Ajax van de Watergraafsmeer naar de Amsterdam ArenA. Lijn 9 was niet langer meer de tram van Ajax.