Vader René, dochter Jamie en paard Whiz vertrekken na Jamie's examen naar Engeland voor een belangrijke wedstrijd.
Vader René, dochter Jamie en paard Whiz vertrekken na Jamie's examen naar Engeland voor een belangrijke wedstrijd. Foto: Trudy Kroese

Manege Double R Ranch is een echt familiebedrijf

DIEMEN - Manege Double R Ranch wordt sinds afgelopen januari geëxploiteerd door de familie Verkerk. Dochter Jamie (17) is al druk bezig met haar carrière in de paardensport en de kans om de manege te runnen nam de familie met beide handen aan.

De familie Verkerk kwam vroeger al veel op de manage. De manege heeft een nostalgische en gezellige uitstraling. René Verkerk: "Eigenlijk hebben we geen vaste taakverdeling, iedereen helpt elkaar en we zijn een echt familiebedrijf."

De familie komt uit Amsterdam. Na een tijd in Groningen gewoond te hebben, zijn zij verhuisd naar Diemen. Iedereen is welkom bij Double R Ranch, maar er wordt vooral Western gereden, een rijstijl met veel actie en snelheid. Jamie: "Velen denken dat het alleen voor cowboys is, maar er zit veel meer bij. Het is zelfs de snelst groeiende paardensport van dit moment."

Ook de hulp van kinderen die vaak op de manege zijn, komt van pas. Bonnie en Ashley zijn dikwijls op de manege te vinden en vragen dan of er nog een klusje voor hen is. Bonnie: "Het liefst breng ik de paarden van de stal naar het weiland. Het leukste aan paardrijden vind ik dat je de hele dag met vriendinnen op de manege kan zijn."

Rijden voor de koning
Paardrijden is een echte elitesport, met veel concurrentie. René Verkerk: "Met veel geld kun je het beste paard kopen en alles winnen, maar Jamie is met niks begonnen en heeft alles zelf bereikt." Jamie won haar eerste wedstrijd in 2004 en tegenwoordig staat er in de kantine van de manege een goed gevulde prijzenkast. Om zo hoog te komen, traint zij bij Rieky Young in Brabant. Young behoort tot de Nederlandse top in de reiningsport, een tak in Western-paardrijden. Onlangs werd zij gevraagd een van haar beste leerlingen aan te wijzen. Ter ere van een opening in Ermelo mocht Jamie een optreden geven voor 1400 man, inclusief koning Willem-Alexander.

De dag na haar havo-eindexamen vertrekt Jamie naar Engeland. Hier heeft zij samen met haar vaste paard Whiz een wedstrijd. De wedstrijd is een observatie voor het WK in Zwitserland, waar Jamie in juni aan deelneemt.

In de kantine staat een goed gevulde prijzenkast
Ashley en Bonnie.