De vondst van een bontmantel maakt van onschuldige collectanten moderne Robin Hoods
De vondst van een bontmantel maakt van onschuldige collectanten moderne Robin Hoods Foto: Johan Pijlman

Theatergroep brengt komedie

DIEMEN - Theatergroep Diemen brengt volgende week de komedie 'Bont in de zomer' van de Engelse schrijver Peter Coke op de planken van Theater De Omval. De regie is in handen van Corien Ottes.

Een nieuwe regisseur, even voorstellen.
"Ik werk als professioneel regisseur bij verschillende theatergroepen. Dit seizoen voor het eerst bij Theatergroep Diemen (TGD). Het volgende seizoen doe ik weer een productie bij Arto Post Laboro in Schoonhoven - dan kan ik er in Diemen niet zijn - maar wie weet het jaar erna wel weer als ik het kan combineren met andere producties. Het zijn leuke mensen. Trojka Toneel is mijn huisgroep. Daar speelde een van de spelers uit Diemen en zo ben ik met TGD in contact gekomen."

Wat maakte dat je met TGD aan de slag wilde gaan?
"In de eerste plaats omdat het een totaal andere groep is: een amateurgroep met een groot aantal spelers. Ze hebben veel blijspelen en kluchten op het repertoire gehad. Ik heb nu voor een komedie gekozen met wat meer diepgang. Het stuk moest bij de cast passen en bij hun publiek. Dat vond ik wel een uitdaging. Dit is een geschikt stuk omdat er veel karakters zijn, dan kun je bij zo'n grote groep goed casten voor de verschillende rollen en dat is prima gelukt."
"Voor de spelers was het werken met mij misschien wel anders. Mijn motto is 'ik moet geloven wat ik zie'. Dat is voor acteurs vaak wennen. Ik probeer het over-acting er een beetje uit te halen en vertel de spelers dat ze niet moeten proberen toneel te spelen, maar dat ze de personage moeten worden. Er is nu voor iedereen een rol, er zijn maar liefst elf rollen. Dat is pittig. Ook de wat kleinere rollen zijn heel mooi om neer te zetten. Het is een lastig stuk, in handelingen en attributen en tekst: er zitten veel korte zinnetjes in."

Kun je een tipje van de sluier oplichten over 'Bont in de zomer'?
"'Bont in de zomer' is een komedie over een stelletje zeer onschuldig ogende collectanten voor het goede doel. Generaal Rayne dirigeert zijn mede-collectanten met straffe hand. Eén van de dames krijgt per toeval een pakje in handen waarvan de inhoud nogal kostbaar is, namelijk een bontmantel. Het is vooral aan de vindingrijkheid en het improvisatietalent van de dames te danken dat zij binnen een mum van tijd moderne Robin Hoods zijn met een goedlopend bedrijfje voor de armlastigen."

TGD speelt in 'thuistheater' De Omval, bevalt dat?
"Ik vind het handig dat het decor voor de twee voorstellingen die we geven kan blijven staan. Ik heb kennisgemaakt met de lichtman, echt een professional en dat vind ik heel prettig. De faciliteiten in De Omval zijn ook goed en het is een mooi theater."

Waarom moeten we allemaal komen kijken?
"Omdat de acteurs uitstralen dat ze er zoveel plezier in hebben. Iedereen heeft deze keer een totaal andere rol dan ze gewend zijn. 'Bont in de zomer' is een heel leuke komedie die iedereen aan zal spreken. Ik denk dat het ook voor kinderen vanaf een jaar of 10 zeer geschikt is. Er is veel te lachen, het verhaal is makkelijk te volgen en geeft toch stof tot nadenken. O, en belangrijk om te vermelden: de bontjassen die je ziet, zijn allemaal nep!"

'Het over-acting probeer ik er een beetje uit te halen'

De voorstellingen van TGD zijn op zaterdag 24 mei om 19.45 uur en zondag 25 mei om 13.45 uur. Er zijn nog kaarten te bestellen via www.theatergroepdiemen.nl of 06-33929527.