'Waar een wil is,
is een weg'

vervolg van voorpagina

In de trouwzaal van het gemeentehuis waren vertegenwoordigers van bewoners van IJburg en winkelcentrum Maxis in Muiden aanwezig, goed voor veel van de ingediende bezwaarschriften, politici van D66 en VVD uit Amsterdam, die de weg ook open willen houden en bewoners van de Overdiemerweg en de Diemerzeedijk, die hun eigen stapeltje bezwaarschriften kwamen aanbieden. De Diemenaren is het vooral te doen om een aparte afslag alleen voor hen via de parallelweg over de A1 als de Nuonweg niet open kan blijven voor alle verkeer en zij ook nog hun recht op overpad over dat deel van de Overdiemerweg verliezen.

De IJburgers willen hun korte verbinding naar winkelcentrum Maxis niet verliezen, iets wat de winkeliers en eigenaar van het winkelcentrum ook willen voorkomen. De bezwaarmakers vinden dat Diemen vasthoudt aan een oude afspraak, terwijl de omstandigheden anders geworden zijn en er wel degelijk oplossingen denkbaar zijn. Annet de Klerk: "De wethouder ziet vooral beren op de Nuonweg, maar waar een wil is, is een weg." Volgens een vertegenwoordiger van Maxis lagen de contracten met Nuon om de weg open te houden en het onderhoud over te nemen al klaar, maar door het verkeersbesluit van Diemen is er op de kruising straks gewoon geen afslag meer. Volgens Scholten kost het openhouden van de weg vier tot vijf miljoen euro. "Ik vind het schaamteloos dat de winkeliers van de overheid verwachten dat zij zoveel geld neertelt om hun winkels bereikbaar te houden. Daar is de overheid niet voor." Jeroen Heuving, advocaat van de eigenaar van het winkelcentrum, bestrijdt dat een oplossing zoveel geld kost. "Wij hebben verkeersonderzoek laten doen en met minieme aanpassingen zou op de kruising een veilige afslag naar de Nuonweg mogelijk zijn. Wij vinden bovendien dat niet alle belangen bij het verkeersbesluit van Diemen goed afgewogen zijn. De wethouder neemt wel de belangen van de winkeliers in Diemen mee in zijn overweging, maar dat mag niet, dat is oneerlijke concurrentie."

Scholten wil nog niet met de andere partijen om tafel; zij moeten volgens hem eerst goed onderzoek doen voordat hij het openhouden van de weg in overweging wil nemen. Eerder dit jaar liet hij dit wethouder Van Poelgeest van Amsterdam ook al weten in een brief met 14 voorwaarden, waaraan eerst moet worden voldaan voordat er verder gepraat kan worden. "De bezwaarschriften zullen nu eerst door de bezwaarschriftencommissie worden behandeld en die zal advies uitbrengen aan het college van B en W. Wij zullen dat dan in overweging nemen", zei hij. Inmiddels dringt de tijd wel, volgens planning gaat de weg eind juli dicht. Advocaat Heuving overweegt daarom binnen enkele weken bij de rechter te vragen om een voorlopige voorziening te treffen om het besluit om de Nuonweg af te sluiten op te schorten. "Als het nodig is, sluiten wij daarna een gang naar de bestuursrechter niet uit."