College: SWD kan zelfstandig blijven

DIEMEN - De Stichting Welzijn Diemen (SWD) kan zelfstandig verder. Aansluiting bij een landelijke koepel blijkt bij nader inzien een onnodige stap. Dit stelt het college van B en W in een raadsvoordracht over de toekomst van de welzijnsorganisatie. De gemeenteraad neemt eind deze maand een besluit.

De SWD lag vorig jaar onder vuur: er was kritiek op het functioneren van de welzijnsinstelling. De gemeenteraad besloot toen dat er een onderzoek moest worden verricht naar de mogelijkheid dat SDW zich zou aansluiten bij een landelijke koepel. Aan deze opdracht werd op basis van een unaniem door de gemeenteraad aangenomen motie de opdracht toegevoegd onderzoek te doen naar de haalbaarheid van een lokale koepel.

Het college van B en W is tevreden over hoe de SWD op dit moment functioneert. "Met minder ingrijpende en voor een deel reeds in de praktijk gebrachte maatregelen is de kwetsbaarheid van de SWD al voor een groot deel ondervangen", is de conclusie van het college van B en W. "Er wordt bij de SWD voldoende basis aanwezig geacht voor een zelfstandig functioneren wanneer er aan een aantal randvoorwaarden wordt voldaan."

Een van die randvoorwaarden is dat de SWD moet zorgen voor een adequate vervanging bij eventuele ziekte van directeur Arie van 't Hoog.

Van 't Hoog werd in december 2012 aangesteld als directeur van de SWD. "Wij hebben een aantal maatregelen genomen. Wij hebben heldere prestatieafspraken gemaakt met de gemeente, die onze opdrachtgever is. Daarnaast hebben wij heel goed op het geld gelet."

De directeur van de SWD geeft aan dat op het moment dat het raadsbesluit werd genomen er al sprake was van verbeteringen. "Ook in de maanden daarvoor voerden wij heel regelmatig overleg met de gemeente en ging het de goede kant op. Maar de gemeenteraad had het volste recht om opdracht tot een onderzoek te geven. De gemeenteraad verstrekt immers het geld aan de SWD."