RaadslidRob Verheuvel en burgemeester Amy Koopmanschap onthullen het naambord van het Nelson Mandelapark.
RaadslidRob Verheuvel en burgemeester Amy Koopmanschap onthullen het naambord van het Nelson Mandelapark. Foto: Trudy Kroese

Nelson Mandelapark feestelijk geopend

DIEMEN - Burgemeester Amy Koopmanschap en PvdA-fractievoorzitter Rob Verheuvel hebben maandagmiddag het Nelson Mandelapark geopend.

De naam van het park achter winkelcentrum Diemerplein is een initiatief van Verheuvel. Hij stelde het college van B en W in december voor om een plek in Diemen naar de vorig jaar overleden Nelson Mandela te vernoemen. De politieke partijen in de gemeenteraad vonden het voorstel van Verheuvel sympathiek.

De straatnaamcommissie van de gemeente Diemen heeft het college van B en W in januari geadviseerd om het park, inclusief de voet- en fietspaden, de naam Nelson Mandelapark te geven. Ook adviseerden zij over de namen van de drie bruggen. Het college van B en W heeft dit advies overgenomen.

De bruggen krijgen de volgende namen: Qunu, een dorpje in de Oostkaap waar Mandela opgroeide, Amandla, een strijdkreet die gebruikt werd tijdens het verzet tegen de apartheid en Ubuntu, een Afrikaanse filosofie.

Tijdens de opening van het park werden twee toespraken gehouden. Marinus van Dijk, voorzitter van winkeliersvereniging Diemerplein, ziet de bruggen als een symbool voor bruggen die letterlijk en figuurlijk gebouwd worden tussen alle mensen, ongeacht hun kleur, afkomst en geaardheid. Hij voegde daaraan toe dat het winkelcentrum het kleurrijke hart van Diemen moet zijn met plek voor iedereen.
Burgemeester Koopmanschap liet in haar toespraak weten dat zij erg trots is op het Nelson Mandelapark. "Iedereen was geraakt door zijn dood, maar ook zeker door zijn leven." Zij vertelde over het bewogen leven van Mandela. Door het park naar hem te vernoemen, wil de gemeente respect uiten tegenover de grondlegger van de moderne, democratische Zuid-Afrikaanse samenleving.

De slagwerkgroep van Muziekschool Diemen was aanwezig om de African Dream te spelen. Het stuk werd gespeeld door ongeveer 16 kinderen in de leeftijd van acht tot zestien jaar. De leden van de muziekschool waren erg enthousiast toen de gemeente hen benaderde.

In het park is ook een boom geplant ter ere van Mandela. Bij deze hemelboom staat de tekst: 'It always seems impossible until it's done'. Koopmanschap hoopt dat de boom inspirerend is voor velen en dat mensen beseffen dat er voor iedereen een toekomst is en dat dromen altijd uit kunnen komen.

Er waren buurtbewoners en andere geïnteresseerden aanwezig. Velen vonden dat 5 mei een perfecte dag was voor de opening van het park. De meningen over het park zelf waren echter verdeeld, vooral omdat het park nog in wording is en er bij sommigen onduidelijkheid was over de verdere plannen.

Buurtbewoonster Maria Kroes: "Ik vind dat het park een grandioze naam heeft en dat Mandela een man is die zeker geëerd moet worden. Het park mist alleen nog kleur, zoals een muurschildering of een monument. Er zit nu nog niet genoeg leven in en dat vind ik erg jammer."

John Cuijpers vindt het park prachtig en geniet vooral van de breedte die aan de ruimte is toegevoegd. Hij vindt dat de plek er zeker op vooruit is gegaan en noemt naar het park gaan "een uitje voor plezier".