MB1 van SV Diemen.
MB1 van SV Diemen. Foto:

Vrouwenafdeling SV Diemen groeit

DIEMEN - Het gaat goed met de vrouwenafdeling van SV Diemen. Twee jeugdteams zijn dit seizoen kampioen geworden en het aantal speelsters groeit. "Het doel is niet om de vrouwenafdeling snel te laten groeien. Wij kiezen voor een geleidelijke groei met doorstroming vanuit de jeugd naar de senioren", geeft Bas Marsman aan.

Marsman wordt deze maand benoemd tot bestuurslid damesafdeling van SV Diemen. Voorwaarde is dat de algemene ledenvergadering hiermee akkoord gaat. Hij is met het vrouwenvoetbal van SV Diemen in aanraking gekomen via zijn twee dochters, Lisa (15) en Julia (12), die beiden voor de club uitkomen. Lisa speelt in de B1, Julia in de D1. Beide teams zijn dit seizoen kampioen geworden. "Wij hebben momenteel vier vrouwenteams. Vrouwen 1, de MB1, de MD1 en de ME1. De E-junioren spelen zeven tegen zeven. Op 9 april hebben wij een talentendag voor meisjes gehouden. Wij zijn alle basisscholen in Diemen langsgeweest en hebben verteld dat er een talentendag zouden worden gehouden. Ook hebben wij in Diemen posters en flyers verspreid."

De initiatieven van SV Diemen om de vrouwenafdeling te laten groeien hebben effect gesorteerd. Volgend jaar telt de afdeling vijf teams: Vrouwen 1, de MA1, de MC1, de ME1 en de MF1. Voor de duidelijkheid: de MA1 is de huidige MB1, de MC1 de huidige MD1, De ME1 en de MF1 bestaan uit nieuwe speelsters. De uitbreiding betekent dat de afdeling volgend seizoen zo'n tachtig speelsters telt, nu zijn dat er nog zo'n zestig. SV Diemen is een vereniging die bloeit. De vereniging heeft meer dan duizend leden, van wie er zo'n zeshonderd in de jeugdafdeling uitkomen. SV Diemen hoopt te profiteren van de groei van nieuwbouwwijk Plantage De Sniep en de ontwikkeling van Bergwijkpark. Toename van het inwoneraantal zal leiden tot een aanwas van leden, is de verwachting.

Wat is er zo aantrekkelijk aan vrouwenvoetbal? Lisa Marsman, rechtshalf van de MB1, legt het uit. "In mijn team voetballen een aantal speelsters al lange tijd samen. Veel speelsters zijn met elkaar bevriend. Wij trainen twee maal per week 1,5 uur. De trainingen zijn erop gericht om ons beter te maken. Wij werken veel aan zaken als positiespel en kaatsen. Ik word nauwelijks met vooroordelen over vrouwenvoetbal geconfronteerd. Dat gebeurde in het verleden wel. Vrouwenvoetbal is volledig geaccepteerd en is bijvoorbeeld in de Verenigde Staten de populairste sport onder meisjes en vrouwen."

Trainster van de MB1 van de vrouwen is Noraly Karssen. Zij was zelf in het verleden een goede voetbalster en speelde voor onder meer Wartburgia in Amsterdam. SV Diemen maakt uiteraard geen onderscheid tussen de vrouwenafdeling en de andere afdelingen. Het doel is om met behulp van een goede organisatie en goed opgeleide trainers de spelers en speelsters faciliteiten te bieden die het mogelijk maken om prestatief of recreatief te voetballen. "Het team van Vrouwen 1 speelt dit seizoen in de vierde klasse, het doel is om met dat team op termijn in de derde klasse uit te komen. De meeste speelsters zijn tussen de 18 en 23 jaar en kunnen zich nog ontwikkelen. Daarnaast hopen wij dat er een aantal speelsters uit de jeugd naar het eerste team doorstroomt. Een aantal meisjes van de MB1 heeft al met het eerste meegedaan. Dat ging op zich goed, al komen de jonge speelsters nog kracht tekort", aldus Marsman.

Trainer van Vrouwen 1 is Menno Golsteijn, die het vrouwenvoetbal bij SV Diemen heeft opgezet. De vereniging is actief op zoek naar een nieuwe trainer voor Vrouwen 1.

MD1 van SV Diemen.