Vier keer

Ajax is zondag voor de vierde maal op rij landskampioen geworden. Een prestatie van formaat van trainer Frank de Boer en zijn selectie.

Ik sprak zondag een groot aantal supporters van Ajax. Zij waren uiteraard blij met de vierde titel in successie, waarmee de prestatie van PSV is geƫvenaard. Het doel is om volgend jaar opnieuw kampioen te worden en een nieuw record neer te zetten.

Het viel op dat veel supporters minder uitgelaten waren dan na het behalen van de vorige drie landskampioenschappen. Ajax heeft de concurrentie dit seizoen zonder veel moeite achter zich gelaten. Maar het spel liet vaak te wensen over. Ajax speelde de bal vaak tot vervelens toe rond, speelde de bal wel erg vaak terug op de doelman en ontbeert spelers met een individuele actie. De vraag voor welke speler je naar Ajax kijkt is niet makkelijk te beantwoorden.

Het niveau van de eredivisie holt al jaren hard achteruit. Dat bewijzen de resultaten die Nederlandse clubs in de diverse Europese toernooien hebben behaald. Ajax boekte een knappe zege op Barcelona, maar werd later twee maal vernederd door Red Bull Salzburg. We praten hier over de kampioen van Oostenrijk.

De teruggang van de kwaliteit van de eredivisie is op zich niet verwonderlijk. Jaarlijks worden de beste spelers van de eredivisieclubs door kapitaalkrachtige clubs uit het buitenland verleid om een lucratief contract te tekenen.

Afgelopen zomer vertrokken Alderweireld en Eriksen. De Belgische verdediger houdt bij Atletico Madrid vooral een plek op de reservebank warm. Eriksen maakt dit seizoen indruk bij Tottenham Hotspur. De middenvelder is in Noord-Londen de koning van de assist.

Geen enkele speler van het huidige Ajax lijkt op dit moment klaar voor een club die in de internationale top uitkomt. Hopelijk beseffen de spelers dat zelf ook en blijven zij nog een paar jaar in Amsterdam spelen.