Nieuwe college van
B & W geïnstalleerd

DIEMEN - Diemen heeft een nieuw college van burgemeester en wethouders. Tijdens een bijzondere gemeenteraadsvergadering werden de vier wethouders geïnstalleerd en het coalitieakkoord besproken. Een akkoord op hoofdlijnen, en dat lokte raadsbreed de vraag uit om concretere plannen om over te kunnen debatteren.

door Ingrid van Vlijmen

Wel concreet: het college wordt uitgebreid naar vier fulltime wethouders: Lex Scholten (PvdA) en Ruud Grondel (GroenLinks) begonnen donderdag aan hun derde termijn als wethouder in Diemen, Maïta van der Mark (SP) aan haar tweede. Jeroen Klaasse (D66) neemt het wethouderschap over van Jeannette Pietersen. Enkele oppositiepartijen zetten hun vraagtekens bij de uitbreiding van twee fulltime en twee parttime naar vier fulltime wethouders. De reden die het nieuwe college aanvoert, het vele werk dat de decentralisatie van rijkstaken met zich meebrengt, kon hen niet helemaal overtuigen.

In de plannen van de coalitie herkende met name de VVD veel eigen speerpunten. Leefbaar Diemen en de Partij van de Ouderen vonden dat zij onvoldoende betrokken zijn bij de coalitiebesprekingen.

"Het akkoord zal door het college verder worden uitgewerkt en daarbij is er wat ons betreft nog veel ruimte voor inbreng van de gemeenteraad", gaf Scholten, woordvoerder namens de coalitiepartners, aan. De fractievoorzitters namen daarop vast een voorschot door hun concrete uitwerking voor de onderwerpen in het akkoord te geven. Zoals de financiën. De coalitie denkt voor de plannen in het akkoord 200.000 euro extra uit te moeten geven, maar ziet dat gedekt door 213.500 euro aan bezuinigingen. "Overschotten worden wat ons betreft ingezet om lasten voor de burger te verlagen", zei Brigitte Wielage (VVD). Janneke de Graaf (CDA) vroeg om de toezegging dat de lasten voor burgers de komende jaren niet zullen worden verhoogd. Zover ging Scholten niet. "Bij tegenvallers zal het allerlaatste redmiddel een verhoging van de lokale lasten zijn, daar mag u ons aan houden."