Op zoek naar koopjes op de vrijmarkt.
Op zoek naar koopjes op de vrijmarkt. Foto: Trudy Kroese

Veel inwoners van Diemen genieten van de vrijmarkt

We gaan dit jaar vroeg op pad. De drukte op de vrijmarkt toont aan dat meerdere inwoners van Diemen op hetzelfde idee zijn gekomen. In de ochtenduren zijn de leukste dingen op de vrijmarkt nog niet verkocht. Anja staat met haar dochters Britt en Nina en haar goede vriendin Elvira en haar zoon Tobias op het Diemerplein. De kinderen hebben zelf een ballenkraam neergezet. Een aantal bezoekers van de vrijmarkt besluit een poging te wagen en gooit een aantal ballen. Maarten, de grootvader van Britt en Nina, geniet van de sfeer.

Anja: "We staan hier sinds 06.00 uur en het is drukker dan vorig jaar. Vorig jaar waren er veel meer plekken vrij. Dat het nu drukker is, zal te maken hebben met het goede weer." We vragen Elvira wat het verschil is tussen Koninginnedag en Koningsdag. "De datum", antwoord zij ad rem. Inderdaad, Koninginnedag werd tot vorig jaar gevierd op 30 april, de verjaardag van koningin Juliana. Koning Willem-Alexander is op 27 april jarig. Zijn verjaardag viel dit jaar op een zondag en de eerste Koningsdag werd dus verplaatst naar zaterdag. Jammer dat er niet voor maandag werd gekozen.

Verderop staat Henk met onder andere boeken en platen. Een aantal familieleden van hem staat ook op het plein. "Ik sta hier sinds 05.00 uur. Het weer is ideaal en de sfeer is leuk. Ik hoop dat ik vandaag alle spullen verkoop. In de loop van de middag stop ik ermee. We gaan dan met z'n allen een borrel drinken bij mijn zuster Ria. Dat is een traditie die een jaar of dertig geleden is ontstaan."

Ook Judith staat op het Diemerplein. Zij is bezig met het schminken van een meisje, Renee (8). Judith maakt een fraaie papegaai op het voorhoofd van Renee. Na een douchebeurt is die papegaai er weer af, belooft Judith. Karin staat op de Ouddiemerlaan en verkoopt allerlei spullen, zoals kleding. Haar dochter Loes heeft een grabbelton neergezet en hoopt een aardig centje te verdienen. "Al het geld dat wij vandaag verdienen mag Loes houden. Zij spaart momenteel voor een ren voor haar konijn Nel", aldus Karin.

Enkele meter verderop tracht Silvia samen met haar kinderen Kristi en Tino allerlei spullen te verkopen. Ook Silvia belooft dat haar kinderen het geld mogen houden. "Zij willen een konijn kopen. We zijn al bij Karin en Loes wezen kijken naar hun konijn."

Laura en haar dochter Yma staan eveneens op de Ouddiemerlaan. Ook zij verkopen spullen waarop zij zijn uitgekeken of niet meer nodig hebben. Yma verkoopt bovendien verse koffie voor slechts 50 cent. We kopen een kop koffie die heerlijk smaakt.

Aan de overkant van de Ouddiemerlaan spreken wij een dame die eveneens Karin heet. Zij verkoopt kleding, cd's en boeken. Ook Karin heeft al bedacht wat zij met de opbrengst gaat doen. "Ik neem mijn nichtje Anneke mee uit eten. Nee, we gaan echt niet naar McDonald's. Ik denk dat het De Herberg wordt."

Zoals elk jaar verzorgt de Diemer Harmonie een optreden op het plein voor het gemeentehuis. Veel inwoners genieten van de muziek van het Diemense muziekgezelschap.

Traditiegetrouw zijn ook de leden van de Stichting Loswalfestival op het Diemerplein aanwezig. Zij staan er met een springkussen. Veel kinderen springen op en neer. De opbrengst gaat uiteraard naar het Loswalfestival, dat eind mei op de Loswal en omgeving wordt gehouden.

In de loop van de middag komt er een einde aan de vrijmarkt. Een mooi moment om naar een terras in Diemen te gaan, of per tram of trein naar Amsterdam.

Optreden van Diemer Harmonie.
Yma en Laura
Tobias en Nina.
De nieuwe Jimi Hendrix heeft gevoel voor show.