De Buurtzorgers, (bijna) allemaal bij elkaar tijdens het jubileumfeest: 'Wij hebben een fijn team.'
De Buurtzorgers, (bijna) allemaal bij elkaar tijdens het jubileumfeest: 'Wij hebben een fijn team.' Foto: Trudy Kroese

5 jaar Buurtzorg in Diemen

DIEMEN - Vandaag precies vijf jaar geleden begonnen zes Diemense verpleegkundigen en ziekenverzorgenden met veel enthousiasme een Buurtzorgteam voor thuiszorg in Diemen. "Wij zijn weer trots op ons vak", zeiden ze toen. "Op deze manier is dit het leukste vak", vinden ze nu.

Paula Schiermeier en Ineke van Malsen werkten bij een grote thuiszorgorganisatie. Onvrede maakte dat zij naar alternatieven zochten en die vonden in Buurtzorg. In zelfsturende teams doen de verzorgenden zelf alles wat nodig is voor een cliënt, zowel verpleegzorg als persoonlijke verzorging, de intake en de indicatieaanvraag. Zoals de wijkverpleegkundige van vroeger. "In de opbouwperiode kwam er veel op ons af. Huisvesting zoeken bijvoorbeeld. Nu werken we vanuit alweer de derde locatie. Je wordt wel handiger en laconieker. We hebben ook veel steun van ons hoofdkantoor in Almelo en kunnen altijd met vragen terecht bij andere Buurtzorgteams", aldus Paula. "Wij zijn allemaal heel zelfstandig en beslissen alles samen. Binnen het team hebben we specialisaties, zoals de zorg voor dementerenden of wondzorg. Mensen worden steeds sneller uit het ziekenhuis ontslagen en daarmee worden de handelingen die wij moeten verrichten ook technischer. Maar bij ons is iedereen wel overal inzetbaar. Alle teamleden zijn om de beurt 24 uur oproepbaar en die moeten natuurlijk wel van alles op de hoogte zijn als een cliënt of arts ons belt."

Ook cliënten bleken de werkwijze van Buurtzorg te waarderen: het team breidde binnen een jaar uit naar negen en anno 2014 telt het team twaalf collega's. Daarmee is de maximale omvang ook wel bereikt om goed te kunnen werken als zelfsturend team, vinden de buurtzorgers zelf. Het Diemense team verzorgt ongeveer 40 cliënten, variërend van een paar keer per week tot een paar keer per dag. "Soms kunnen we een nieuwe cliënt niet aannemen omdat we te vol zitten, maar dat komt gelukkig weinig voor. Liever lopen we allemaal een tandje harder", vertelt Ineke. "Werken in Diemen is heel leuk, de dorpse gemeenschap, de korte lijnen met artsen en apotheker, dat is de charme van hier."

Waar de Buurtzorgformule vijf jaar geleden nog vrij nieuw was, gaan nu steeds meer thuiszorgorganisaties met kleine, zelfsturende teams werken. "Deze manier blijkt te werken dus", zegt Paula. Een paar maanden geleden publiceerde de SP Diemen een rapport met daarin onder meer klachten over de thuiszorg in het algemeen in Diemen. "Veel wisselende gezichten, weinig tijd en weinig contact: daar herkenden wij ons totaal niet in", aldus Ineke. "Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar, dan krijg je altijd een van ons aan de telefoon en iedereen weet alles van al onze cliënten. Doordat wij verpleegzorg en persoonlijke verzorging niet scheiden, hebben we misschien wat meer tijd; wij vinden persoonlijke aandacht ook erg belangrijk." Vorige week werd het vijfjarig jubileum met de cliënten gevierd. "Iedereen was heel enthousiast dat wij het feest met hen vierden door een gezellige middag te organiseren."

Het werken in een Buurtzorgteam is vooral heel erg prettig, vinden Paula en Ineke. "Het enige nadeel dat wij kunnen bedenken is dat je veel meer met je werk bezig bent omdat je alles zelf doet. Alles staat en valt met of je een fijn team hebt. Ook op persoonlijk vlak moet het klikken, elk Buurtzorgteam is weer anders. Over vijf jaar is er zeker nog Buurtzorg in Diemen. Op deze manier werken maakt dit het leukste vak dat er is."