De heren Muller, Kuijken, Roosblad, Kruijswijk en Van der Wateren brengen een toost uit met burgemeester Koopmanschap.
De heren Muller, Kuijken, Roosblad, Kruijswijk en Van der Wateren brengen een toost uit met burgemeester Koopmanschap. Foto: Trudy Kroese

Vijf Diemenaren krijgen lintje

DIEMEN - Burgemeester Koopmanschap speldde vrijdagochtend bij vijf inwoners van Diemen de versierselen op die horen bij het lidmaatschap in de Orde van Oranje-Nassau.

De vijf gedecoreerde Diemenaren zijn de heren M. Kruijswijk, W.F Kuijken, H.C. Roosblad, J. Muller en W. van der Wateren. Zij kregen hun onderscheiding tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis. De gedecoreerden waren met een smoes naar het gemeentehuis gelokt zodat de onderscheiding een verrassing zou zijn. Toen iedereen een plek in de trouwzaal had ingenomen kwam de burgemeester binnen en vertelde dat de zaal gebruikt wordt voor trouwerijen en vergaderingen, over bijvoorbeeld de plannen voor de toekomst van de Hartveldseweg en de Muiderstraatweg.

Hartveldseweg

Dat de burgemeester met deze anekdote begon had betrekking op Martin Kruijswijk, die dacht dat hij in het gemeentehuis aanwezig was om te overleggen over de plannen voor de Hartveldseweg. "Ik had altijd gedacht dat ik het meteen door zou hebben als ik hierheen zou worden gelokt, maar ik wist van niks'', aldus Kruijswijk. Hij ontving de onderscheiding omdat hij al vele tientallen jaren actief is voor de Protestantse Gemeente Diemen. Ook is hij vrijwilliger bij de Diemer Damvereniging; hij vervult daar een bestuursfunctie en is redactielid van het clubblad.

Humbert Roosblad had ook niet gerekend op een onderscheiding. Hij ging naar het gemeentehuis met de intentie om bij een trouwerij te assisteren. Hij had zelfs nog een stuk uit de Bijbel voorbereid. Een aanwezige vertelde over Roosblad dat hij graag de controle zelf in handen heeft. Dat was deze keer niet het geval. Roosblad ontving een onderscheiding voor zijn inzet als vrijwilliger bij de Koningskerk in Amsterdam. Hier was hij maatschappelijk werker en behartigde hij de belangen van anderen. Als vrijwilliger gaf Roosblad voorlichting over pensioenen en budgetteren en was hij een van de oprichters van het wooncomplex Juliana van Stolberg, voor mensen met een Surinaamse achtergrond. Burgemeester Koopmanschap liet ook weten dat Roosblad erg wordt bewonderd vanwege zijn grote kennis van Surinaamse stambomen.

DVAV

'Ik had altijd gedacht dat ik dit meteen door zou hebben'

Jan Muller heeft jarenlang een grote bijdrage geleverd als vrijwilliger bij voetbalvereniging s.v. Diemen. Toen Muller hier in 1975 als jeugdleider begon, heette de club nog DVAV. Ook organiseerde Muller feestavonden en was hij ruim 25 jaar medewerker bij clubblad De Treffer. Hij helpt nog altijd mee met schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden. Zijn motto is altijd geweest: 'Veel woorden en veel daden'.
De burgemeester speldde ook een lintje op bij Wim Kuijken. Kuijken ontving de onderscheiding voor zijn verdiensten op sociaal-maatschappelijk gebied. Hij was pastor in het Amsterdamse woonzorgcentrum Sint Jacob. Hij was beschikbaar voor mensen in geestelijke nood, ook op minder gebruikelijke tijden. Toen hij met pensioen mocht, ging hij door met zijn werk voor het woonzorgcentrum. Daarnaast was hij ruim 25 jaar voorzitter van De Zonnebloem.

Gedurende veertig jaar heeft Wilfred van der Wateren zich ingezet voor de Protestante Gemeente Diemen en hij is sinds een aantal jaar lid van de lokale Wmo-raad. In de kerkgemeenschap vervulde Van der Wateren verschillende functies en momenteel is hij voorzitter van de kerkenraad.

De burgemeester benadrukte nog dat alle gedecoreerden vooral speciaal zijn omdat zij zich inzetten voor anderen zonder dat zij daar zelf belang bij hebben. Dat houdt de Diemense samenleving bij elkaar, is de conclusie van Koopmanschap.

Jaap Gerritsen

Burgemeester Marleen de Pater van Muiden heeft vrijdag in het Muiderslot een koninklijke onderscheiding opgespeld bij Jaap Gerritsen. Gerritsen, tegenwoordig inwoner van Muiden, heeft vijftig jaar in Diemen gewoond.

Jaap Gerritsen kreeg de koninklijke onderscheiding voor zijn werk ten behoeve van de Hervormde Gemeente Diemen, later de Protestantse Gemeente Diemen, en zijn werk voor de afdeling Diemen van ouderenbond PCOB. Hij is een verdienstelijk schilder en tekenaar. Hij heeft diverse keren werk geƫxposeerd.

Jaap Gerritsen was volslagen verrast. Hij liet weten blij te zijn met de onderscheiding.