Marieke Schatteleijn in het Diemerbos.
Marieke Schatteleijn in het Diemerbos. Foto: Trudy Kroese

Het Diemerbos trekt steeds meer natuurliefhebbers

DIEMEN - Steeds meer mensen weten het Diemerbos te vinden. Liefhebbers van natuur kunnen er heerlijk recreƫren, er zijn plekken waar kinderen kunnen spelen of zich op een andere manier kunnen uitleven, volop mogelijkheden om te sporten en de hond uit te laten. Boswachter Marieke Schatteleijn van Staatsbosbeheer Noord-Holland Zuid hoopt dat het bezoekersaantal in de toekomst nog verder toeneemt.

Het is 10.00 uur in de ochtend op deze doordeweekse dag. Bij de ingang van het Diemerbos aan de Muiderstraatweg komen twee dames ons tegemoet. Zij hebben net een flink stuk hard gelopen, schatten wij in. Vlak daarna stappen zij in een auto en steken de brand in een verse sigaret. Er arriveert een busje. Een man stapt uit en laat een aantal honden los. Op de bus staat vermeld dat het om een hondenuitlaatservice gaat.

"Het wordt steeds drukker in het Diemerbos, merkt Marieke Schatteleijn op. "We zien steeds meer mensen sporten en mensen die hier hun hond uitlaten. In het westelijk deel van het bos mogen honden loslopen, uitgezonderd het speelbos voor de kinderen. Daar mogen geen honden komen. In het oostelijk deel van het bos dienen honden te worden aangelijnd."

De zeer zachte winter heeft tot gevolg dat de lente ook in het Diemerbos al vroeg is begonnen. "Er zijn al heel veel insecten en vlinders in het bos. Ook veel vogels trouwens. Doordat het niet koud is geweest, is het water zelden bevroren geweest. Vogels als de reiger en de ijsvogel hebben een goede winter gehad. Zij hebben de hele winter op vis kunnen jagen in het water in het bos. Ook zijn er al ringslangen in het Diemerbos gesignaleerd, opvallend vroeg voor de tijd van het jaar."

Toch ziet Marieke duidelijk een verschil met enkele weken geleden. "Het is nu echt voorjaar. Je ziet veel groen en het gele koolzaad en het witte fluitenkruid zie je hier altijd in het voorjaar."

Hoewel de winter het dus heeft laten afweten, is het Diemerbos toch niet ongeschonden uit de donkere maanden tevoorschijn gekomen. Tijdens de hevige storm eind 2013 ging een groot aantal bomen tegen de vlakte. Vooral aan het begin van het bos, waar wandelaars via een prachtig pad in de richting van het speelbos kunnen lopen. Langs sommige delen van dit lange pad zijn de bomen verdwenen. "Langs het pad staan loofbomen", legt Marieke uit. "Die bomen maken normaal zelf aan de stam aan de kant van de windrichting extra wortels aan. Hierdoor zijn zij minder vatbaar voor de wind. Maar doordat deze laanbomen weinig ruimte hebben vanwege de puinlaag van het wandelpad en de hoge waterstand in het Diemerbos, staan ze minder vast in de grond. Ze zijn extra kwetsbaar voor harde stormen. Het leuke is dat je dit kunt gebruiken voor je oriƫntatie in een bos; verdikkingen onderaan de stam zitten bijna altijd aan de westkant van de boom."

Staatsbosbeheer Noord-Holland Zuid heeft onvoldoende geld om een groot aantal nieuwe bomen te planten. De Stichting Diemer Cross schonk Staatsbosbeheer in februari een bedrag voor het planten van bomen. Het ging om een deel van het inschrijfgeld voor de Diemer Cross. Ook de inkomsten van de excursie, georganiseerd door Staatsbosbheer en de Vrienden van het Diemerbos, gaat naar hetzelfde doel. De samenwerkende partners en de Vrienden van het Diemerbos kijken nog of er een grotere sponsoractie op kan worden opgezet.

Ook Staatsbosbeheer ondervindt de gevolgen van de bezuinigingen. De provincie Noord-Holland verstrekt alleen nog maar geld voor het onderhoud van de natuur in het bos, niet meer voor het onderhoud van recreatiegebieden en speelvoorzieningen voor de jeugd. Andere geldbronnen zijn nodig om bijvoorbeeld de wandelpaden, bankjes en het speelbos te onderhouden. Vorige week hebben de gemeenten Diemen en Amsterdam, stadsdeel Amsterdam-Zuidoost, Groengebied Amsterdam-Amstelland en Staatsbosbeheer een samenwerkingsovereenkomst afgesloten voor een gebieds- en beheerfonds voor het bos. De partijen dragen allemaal bij aan dit fonds en zoeken gezamenlijk naar extra inkomsten om het beheertekort te verkleinen.

Marieke: "Wij zijn ook op zoek naar andere bronnen van inkomsten. Evenementen, een horecagelegenheid en eventueel het plaatsen van windmolens in het Diemerbos kunnen ook geld binnenbrengen. Staatsbosbeheer gaat alleen akkoord met het plaatsen van windmolens als er draagvlak is onder de inwoners van de gemeentes waarin het bos ligt.' Er is al een intentieovereenkomst tussen de Vrienden van het Diemerbos, de gemeente en Duurzaam Dorp Diemen."

De komend maanden staat er in het Diemerbos een aantal zaken te gebeuren. Dit voorjaar wordt er in Landlust een theetuin geopend. Er komt daar een nieuwe ingang waardoor bezoekers van het bos de theetuin makkelijk kunnen bereiken. Dit jaar wordt ook onderzocht waar een fietsverbinding van het bos naar IJburg kan worden aangelegd. Tevens wordt er een fietsverbinding tussen de Gaasp en de overzijde van de A9 aangelegd. In het oostelijk deel van het Diemerbos wordt een nieuw moerasgebied aangelegd en in de bestaande moerasgebieden krijgt water meer ruimte. Deze inrichtingsmaatregelen worden onder andere betaald met het compensatiegeld van Rijkswaterstaat voor de aanleg van de bypass A9 door het Diemerbos.

De vier partijen in Diemen die vorige week een coalitieakkoord voor de periode 2014-2018 hebben bereikt, hebben in dit akkoord een passage over het Diemerbos opgenomen: 'Het Diemerbos wordt een steeds belangrijker gebied voor zowel de natuur als de recreatie. De recreatieve functie van het Diemerbos zullen we versterken en uitbreiden. Evenementen, waterspeelgelegenheid in het bos en een goed functionerende horeca bij de entree van het bos vinden wij hierbij essentieel', staat in het coalitieakkoord.

Marieke volgt de lokale politiek in Diemen vanaf een afstand, maar is wel op de hoogte van het belang dat het gemeentebestuur in het groen stelt. "Het valt mij op dat het gemeentebestuur van Diemen erg pro duurzaamheid is. Daar zijn wij als Staatsbosbeheer erg blij mee."

Staatsbosbeheer Noord-Holland Zuid heeft een overeenkomst met Cordaan: mensen van Cordaan verrichten onderhoudswerkzaamheden in het bos, zoals snoeien en maaien. Daarnaast kan Staatsbosbeheer rekenen op de inzet van vrijwilligers van Scouting Diemen en het IVN.

Scouting Diemen heeft in februari een eigen plek in het Diemerbos gekregen. Het perceel is via een bruggetje te bereiken. De plek wordt geschikt gemaakt voor kamperen van leden van Scouting Diemen en andere scoutinggroepen. Scouting Diemen hoopt binnen vijf jaar een blokhut op deze locatie te bouwen.