Nuonweg wordt in juli ook voor bewoners Overdiemerweg definitief afgesloten

DIEMEN - Eind juli gaat de Fortdiemerdamweg open. Tegelijkertijd gaat de Overdiemerweg over het Nuonterrein (de Nuonweg) definitief dicht. Ondanks protesten uit Amsterdam en Muiden die dit stuk weg graag open houden. Dat heeft het college van B en W van Diemen nu definitief vastgelegd in een verkeersbesluit. Ook inwoners van Diemen die aan het laatste deel van de Overdiemerweg wonen, mogen de weg dan niet langer gebruiken. Zij zijn het daar niet mee eens.

De Fortdiemerdamweg is onderdeel van de Oostelijke Ontsluiting IJburg (OOIJ) en verbindt de wijk via de nieuwe Uyllanderbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal met de A1 en in een later stadium ook direct met de A9. Toch zijn de IJburgers, en ook de Muiders, niet gelukkig met deze ontsluiting: zij zijn woedend omdat ze door de afsluiting van de Nuonweg voortaan moeten omrijden naar de Maxis in Muiden en naar 't Gooi.

In een brief aan de Amsterdamse wethouder Van Poelgeest over de kwestie laat Diemen weten geen aanleiding te zien om het besluit om de Nuonweg af te sluiten te heroverwegen. Daarvoor zou bovendien eerst aan een veertiental voorwaarden moeten worden voldaan, variƫrend van onderzoeken naar sluipverkeer tot het laten vallen van eventuele schadeclaims. Dat is niet het geval, dus wat Diemen betreft gaat de weg in juli gewoon dicht.

Recht van overpad
Ook de Diemenaren die aan het einde van de Overdiemerweg wonen, kunnen dan niet langer van de weg over het Nuonterrein gebruikmaken, terwijl zij dat al sinds de jaren '70 mochten. Bij het opheffen van het autoveer over het Amsterdam-Rijnkanaal kregen de toenmalige bewoners indertijd via een notariƫle akte recht van overpad over de weg.
Dit zou vervallen als er een ongeveer gelijkwaardige ontsluiting zou zijn aangelegd.

Vervolg op pagina 3