Kromme grachten en huizen aan kades, zo gaat Bergwijkpark-Noord er uitzien.
Kromme grachten en huizen aan kades, zo gaat Bergwijkpark-Noord er uitzien. Beeld: Snippe Mans Projecten

Bergwijkpark-Noord krijgt een singel en grachtjes

DIEMEN - Met Bergwijkpark-Noord krijgt Diemen er een bijzondere wijk bij. De wijk Sluseholmen in Kopenhagen vormde de inspiratie voor de uitbreiding van Diemen. Architect Sjoerd Soeters tekende het plan voor de hele wijk en de eerste bouwblokken.

door Ingrid van Vlijmen

Soeters heeft al veel opvallende wijken ontworpen. In Den Bosch werd met Haverleij een hele wijk gebouwd als een kasteel en ook het nieuwe typisch Zaanse centrum van Zaanstad en het Java-eiland in Amsterdam zijn door hem ontworpen. Ook in Diemen is Soeters niet onbekend: hij ontwierp theater De Omval. Maar het voorbeeld dat projectontwikkelaar André Snippe voor ogen had voor Bergwijkpark-Noord ligt veel verder van huis: het havengebied in Kopenhagen dat werd getransformeerd naar een woongebied. Overigens zonder dat hij wist dat hij precies bij de juiste architect aanklopte. "Snippe vertelde dat hij de wijk in Kopenhagen had gezien en dat ook voor Diemen wilde, maar wist op dat moment niet dat het door ons ontworpen was."

Kun u schetsen hoe Bergwijkpark-Noord eruit gaat zien?
"Langs de Bergwijkparkdreef, de hoofdweg, komt een singel en dwars daarop weer kromme grachtjes. Door de kromming krijgt de ruimte een soort intimiteit. Als je door je oogharen kijkt, lijkt het de grachtengordel in miniatuur. De gebouwen staan aan kades waar water voor ligt en deels met hun voeten in het water, soms wel aan drie kanten. Daardoor is de openbare ruimte gekrompen en is er weliswaar minder ruimte voor fietsers, voetgangers en auto's, maar komen mensen elkaar ook beter tegen. Dat geeft een gevoel van veiligheid, een te grote open openbare ruimte voelt in steden onprettig aan. De huizen staan rond binnenpleinen, die ook een openbare functie hebben. Op straat staan zo min mogelijk auto's, die worden onder de pleinen geparkeerd. Bij sommige blokken gaan mensen via die binnenpleinen naar hun woning. Daarmee worden deze intensief gebruikt, daar ontmoeten mensen elkaar. Ook dat geeft een veilig gevoel voor de bewoners en voor de kinderen die er spelen. Zo gaat het in Kopenhagen ten minste. Het Java-eiland is ook een goede referentie voor wat we in Diemen voor ogen hebben, alleen de blokmaat is daar forser."

Er komen ongeveer 3.000 woningen, gaat u alle woningen ontwerpen?
"Er is ruimte voor veel variatie. Wij hebben nu de eerste blokken ontworpen met circa 290 appartementen. Het is de bedoeling dat er een gevarieerde architectuur komt in de wijk, dus er zullen ook ontwerpen van andere architecten gebruikt worden."

Wie komen er wonen?
"Ik hoop dat er een mix ontstaat van alleenstaanden, stellen en gezinnen. Je weet het nooit van tevoren. Bij het Java-eiland werd gezegd dat er alleen yuppen zouden gaan wonen, maar er zijn nergens in Amsterdam zo veel kinderen geboren als daar. Een goed woonmilieu maakt mensen gelukkig en dan gaan ze kinderen krijgen. In de eerste ronde maken we kleine appartementen voor alleenstaanden en stellen. De kleinste appartementen worden wel zo gebouwd dat de tussenwanden eruit kunnen, zodat het grotere appartementen kunnen worden als daar in de toekomst vraag naar komt.
We denken nu aan pas afgestudeerden die dicht bij de stad willen wonen. Zij willen niet allemaal een auto voor de deur en zoeken niet te grote appartementen in een stedelijke omgeving. Er zal een enorm tekort ontstaan aan dit soort huizen in of dicht bij de grote stad. Projectontwikkelaar Snippe ziet dat aankomen. De vaart zit er goed in in Bergwijkpark-Noord. De bouw van de eerste huizen start dit jaar al. Het is ook een prima locatie, de aansluiting op het landelijk openbaar vervoernet is geweldig, veel beter dan in IJburg bijvoorbeeld."

'Ons project in Kopenhagen is een voorbeeld voor Diemen'

Zou u hier zelf willen wonen?
"Het wordt heel mooi. Ik denk dat we in Bergwijkpark-Noord een stedelijk milieu maken waar iedereen het leuk vindt om te wonen. Van alle ontwerpen die ik maak, denk ik dat ik er zelf wel zou willen wonen, hier zeker ook. Maar mijn vrouw en ik wonen naar volle tevredenheid midden in Amsterdam, overigens in een pand dat ik ook ontworpen heb."

De havenwijk Sluseholmen in Kopenhagen.