De vrijwilligers met twee rechterhanden hebben het druk tijdens het eerste Repair Café.
De vrijwilligers met twee rechterhanden hebben het druk tijdens het eerste Repair Café. Foto: Trudy Kroese

In het Repair Café krijgen spullen nog een kans

DIEMEN - Het eerste Repair Café in Diemen trok afgelopen zaterdag veel belangstelling. Vrijwilligers van Duurzaam Dorp Diemen (DDD) proberen tijdens het Repair Café zoveel mogelijk kapotte apparaten en kleding een tweede leven te geven. Hun motto: 'Weggooien? Mooi niet!'

Zaterdagmiddag in een ruimte in De Diem: de naaimachines snorren, aan andere tafels buigen mensen zich over kapotte apparaten. Voor iedereen is er een kop koffie of thee, want dat is het Repair Café ook: een gezellige ontmoetingsplek. Bezoeker Robert Nadorp komt terug met onderdelen om de vier tuinstoelen die hij heeft meegenomen te repareren. "Nu wist ik tenminste welke spullen ik moest halen. Dit is een goed initiatief, de stoelen zijn verder nog goed, zonde om weg te gooien." Samen met een vrijwilliger repareert hij de scharnieren en neemt tevreden de stoelen weer mee naar huis.

In 2009 werd het eerste Repair Café georganiseerd in Amsterdam en dat was direct een groot succes. Inmiddels zijn er meer dan 200 Repair Cafés in Nederland en nog eens zoveel in het buitenland. Theo van den Akker en Marion Fruin van het Repair Café in Amsterdam-Oost/Betondorp zijn vandaag aanwezig om met hun ervaring de vrijwilligers in Diemen bij te staan. Het gaat vooral om praktische tips. "Kijk eerst eens naar de stekker voordat je een apparaat helemaal uit elkaar haalt."

Als aan het eind van de middag het 18e werkbriefje van de dag wordt uitgeschreven, voor een defecte fotocamera, kunnen de vrijwilligers concluderen dat het eerste Repair Café in Diemen een succes was. Met van alles kwamen mensen langs. Zo kreeg een stofzuiger een nieuw snoer en een virusprobleem op een laptop werd gefikst. Een mevrouw nam een cd-speler mee die niet kapot was, maar waar ze wel uitleg voor vroeg. Voor de reparaties vraagt DDD een vrijwillige bijdrage van de bezoekers. Die geven zij, ook als hun spullen niet meer gemaakt blijken te kunnen worden, omdat zij de inzet waarderen.

"We hebben een startsubsidie van de gemeente gekregen, maar daarna moeten we het zelf financieel regelen en met de bijdragen kunnen we eventueel wat gereedschap aanschaffen", zegt Wiillemien Boland, namens DDD een van de organisatoren van het Repair Café in Diemen. De opkomst overtreft haar verwachtingen. "We zouden om 14.00 uur opengaan, maar op dat tijdstip was nummer 3 al aan de beurt. Er stonden mensen te wachten." Mede-organisator Markus Schmid: "Voor de zomer organiseren we nog twee keer een Repair Café en als het zo goed blijft lopen, gaan we ook na de zomer door." Het Repair Café is er voor iedereen, met een smalle beurs of niet. "Voor mensen die weinig te besteden hebben, kan het een uitkomst zijn als zij hun spullen kunnen laten maken zonder hoge rekening van een reparatie of een nieuw apparaat", zegt vrijwilliger Margriet van der Valk van achter de naaimachine. "Maar ook voor mensen die dat wel kunnen betalen, is dit een goed alternatief. Spullen worden dan niet meer nodeloos weggegooid, dat scheelt afval en is beter voor het milieu."

Repair Café Diemen kan nu rekenen op tien handige vrijwilligers. Meer mensen met twee rechterhanden zijn van harte welkom om het team te versterken. Aanmelden kan via info@duurzaamdorpdiemen.nl.

'Spullen hoeven niet meer nodeloos worden weggegooid'