Colin van Beem op het complex van ATVD.
Colin van Beem op het complex van ATVD. Foto: Trudy Kroese

Tennisser Colin van Beem mikt op plaats bij top 100

Colin van Beem (21) is een talentvolle tennisprof uit Diemen. Hij stond begin deze maand op de 666ste plaats van de lijst van de ATP (Association of Professional Tennisplayers). De ambitieuze tennisser hoopt over drie jaar bij de top 100 te horen.

Colin van Beem is geboren in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Hij woont zijn hele leven in Diemen-Noord. Nadat hij basisschool 't Palet in Diemen-Noord had afgerond, voltooide hij het atheneum aan het Calandlyceum in Amsterdam. Hij begon op zijn zevende met voetbal bij SV Diemen, later maakte hij de overstap naar de jeugdafdeling van AFC, dat op een hoger niveau uitkwam. Hij begon al jong met tennissen. "Mijn oma tenniste en door haar ben ik met de sport in aanraking gekomen. Mijn oma tennist trouwens nog steeds. Ik werd lid van ATVD (Algemene Tennis Vereniging Diemen) en speelde hier met vrienden. Ik heb bij ATVD tennisles gevolgd en ben later bij Amstelpark en bij Huib Troost gaan tennissen. Op mijn veertiende ben ik gestopt met voetballen en ben ik mij volledig op het tennis gaan richten. Ik heb meer aanleg voor tennis dan voor voetbal. Ik vind tennis ook leuker om te doen."

Nadat hij zijn vwo-opleiding had afgerond besloot Colin te gaan voor een loopbaan als tennisser. Op zijn achttiende jaar behaalde hij zijn eerste ATP-punt en vanaf dat moment mocht hij zich tennisprof noemen. Binnen enkele jaren tijd vergaarde hij veel punten en afgelopen zomer stond hij op de 530ste plaats van de ranking van de ATP. Vorig jaar liep hij tijdens een finale van een toernooi in Denemarken een scheurtje in een rib op. Die blessure had tot gevolg dat hij enige tijd geen toernooien kon spelen en naar de 666ste plek op de ATP-lijst is gezakt.

Colin werkt momenteel keihard aan zijn carrière. Enkele weken geleden trainde hij een aantal dagen op het complex van ATVD. "Ik heb sinds kort een nieuwe trainer, Martijn van Haasteren. Hij is niet aan een club verbonden. Wij zochten een plek waar ik kon trainen. We hebben ATVD-voorzitter Joke Bouma benaderd en zij was meteen enthousiast. Dit is voor mij ook een vertrouwde plek."

Hoe voorzie je in je levensonderhoud?
"Ik verdien geld door voor twee clubs in competitieverband te spelen: bij Rapiditas in Nijmegen en bij HTHC in Hamburg in Duitsland. Het geld dat ik daarmee verdien besteed ik aan het tennis. Ik betaal er mijn trainer Martijn van en de reis- en verblijfskosten die ik maak tijdens het spelen van toernooien. Op dit moment moet er nog geld bij. Mijn ouders steunen mij financieel, daar ben ik erg blij mee."

Colin verblijft momenteel op Kish Island in Iran, waar hij deelneemt aan twee 10.000-dollartoernooien. "De twee winnaars van die twee toernooien krijgen geen 10.000 dollar, maar 1.000 dollar. Ik doe vooral mee omdat daar in totaal 18 ATP-punten zijn te verdienen."

Na het toernooi in Iran gaat Colin drie weken naar Zweden waar hij ook aan diverse toernooien zal deelnemen.

Het is vrijdagochtend. Op het complex van ATVD traint Colin van Beem onder leiding van Martijn van Haasteren. Zijn sparringpartner is Lennert van der Linden. Van Haasteren, die in het verleden tennisprof was, geeft Colin de nodige aanwijzingen en wijst hem op zaken die de jonge tennisser kan verbeteren. De trainer maakt met zijn iPhone een filmpje dat hij even later aan Colin toont. De tennisser kan daardoor zien dat hij de houding van zijn benen op bepaalde momenten moet veranderen waardoor hij een betere balans krijgt. De training die Colin en Lennert afwerken is van een hoog niveau en is prachtig om te zien. Beide tennissers werken keihard, maar wat ook opvalt is dat zij enorm veel plezier hebben. "Tijdens de trainingen wordt er hard gewerkt, maar plezier is ook een belangrijk aspect", aldus Van Haasteren.

Colin is tevreden over de werkwijze van zijn trainer: "Martijn is duidelijk en wijst mij op specifieke zaken die ik aan mijn spel kan verbeteren. Hij geeft ook aan dat ik tijdens de wedstrijden goed moet nadenken over mijn spel. Dat heeft tot gevolg dat ik mij nog tijdens een wedstrijd kan verbeteren. Daarnaast zorgt Martijn voor een goede sfeer en hebben wij veel plezier."

Colin traint zes dagen per week, alleen op zondag staat hij niet op de baan. "Ik train 's morgens twee uur, neem dan een uur pauze en train 's middags weer anderhalf uur. Daarnaast doe ik aan conditietraining. Dat deed ik tot voor kort in het Frans Otten stadion in Amsterdam, maar binnenkort in Buitenveldert. Verder ben ik onlangs begonnen met bikram-yoga; ik werk dan oefeningen af bij een temperatuur van 40 graden."

Momenteel investeert Colin vooral in zichzelf. Hij spaart kosten noch moeite om over enkele jaren zijn doel te bereiken: een plaats bij de beste 100 tennissers van de wereld. "Ik moet de komende jaren fysiek sterker en sneller worden en een aantal facetten van mijn spel verbeteren. Mijn service en forehand moeten beter. Mijn dubbele backhand is nu mijn sterkste wapen. Verder zal ik veel wedstrijden en toernooien spelen. Daar word ik alleen maar beter van."

Hij legt uit dat de honderd beste spelers van de ATP-ranking geplaatst worden voor de grote toernooien zoals de Grand Slam-toernooien Wimbledon, Roland Garros, de US Open en de Australian Open. Spelers die op de plaatsen 100 tot en met 250 staan mogen deelnemen aan het kwalificatietoernooi van de Grand Slam-toernooien. Colin streeft ernaar om zo snel mogelijk door te stoten naar een plek bij de beste 250 tennissers van de wereld.

Naar welk van de vier grote toernooien gaat jouw voorkeur uit?
"Naar Roland Garros. Ik tennis het liefst op gravel of hardcourt. Ik ben een speler die vooral vanaf de baseline tennist. Op gras, zoals op Wimbledon, wordt vooral servicevolley gespeeld. Dat ligt mij minder."

Joke Bouma, voorzitter van ATVD, is blij met de aanwezigheid van Colin van Beem op de banen van de club: "De komst van toptennisser Colin van Beem is tot nu toe het hoogtepunt van het seizoen. Colin is weer lid geworden van ATVD en zal als hij in Nederland is samen met zijn coach bij ons trainen. Voor de jeugd kan het een enorme stimulans zijn om hem te zien trainen. Ooit is ook hij bij ATVD begonnen. Natuurlijk zullen wij Colin waar mogelijk ondersteunen om nog verder succesvol te kunnen zijn."