ADO

Als Ajax zondag in de Arena wint van ADO Den Haag is de club officieus kampioen. En als Feyenoord in de uitwedstrijd tegen PSV punten laat liggen, is het vierde kampioenschap in successie zelfs definitief.

Ajax heeft memorabele wedstrijden gespeeld tegen de club die de naam diverse keren heeft veranderd: ADO, FC Den Haag, ADO Den Haag. In 1972 maakte Johan Cruijff in het Zuiderpark een legendarisch doelpunt. Hij schoot de bal met veel effect langs doelman Ton Thie. In 1982 won Ajax in De Meer met maar liefst 9-1. Ditmaal klopte Cruijff de doelman met een effectbal met buitenkant voet.

Later in de jaren tachtig waren de wedstrijden tussen de twee clubs beladen. Diverse keren zorgden hooligans voor ernstige incidenten. Een bekerduel tussen Ajax en FC Den Haag staat mij nog helder voor de geest. De wedstrijd vond in 1983 plaats in De Meer. Wij stonden op de tribune aan de stadszijde, in het vak dat het dichtst bij de Middenweg lag. De supporters van FC Den Haag waren gearriveerd op het station in Diemen en door de politie naar het stadion begeleid. Zij namen plaats in het andere hoekvak van de tribune aan de stadszijde. De sfeer was gespannen, want vlak bij dat vak, op de zittribune, zaten veel fanatieke supporters van Ajax.

Plotseling hoorde iedereen in het stadion een enorme knal. Wij voelden de betonnen vloer onder ons trillen. Hooligans van FC Den Haag hadden een projectiel in een van de vakken op de staantribune gegooid, dat vervolgens was ontploft. Er vielen rond de twintig gewonden. Een man liep een slagaderlijke bloeding op. Op 1 maart 1987 werd een nieuw dieptepunt bereikt. Hooligans van FC Den Haag en Ajax gingen de confrontatie met elkaar aan. Die wedstrijd staat bekend als de 'Slag om het Zuiderpark'. Bij rust leidde Ajax met 0-2 en werd het stadion op last van de politie ontruimd.

Zondag zijn er geen supporters van ADO Den Haag in de Arena aanwezig. Toch zal de sfeer uitstekend zijn, vooral rond 18.15 uur.