Vier partijen nog niet akkoord over voortzetten van coalitie

DIEMEN - Delegaties van de PvdA, D66, SP en GroenLinks hebben zaterdag- en zondagmiddag gesprekken gevoerd over het voortzetten van de huidige coalitie.

PvdA-wethouder Lex Scholten is woordvoerder namens de vier partijen die aan het coalitieoverleg deelnemen. "Wij hebben alle beleidsterreinen besproken. De gesprekken waren constructief en zijn in goede harmonie verlopen. Wij zijn er nog niet uit, maar ik ben wel optimistisch."

Scholten laat weten dat de vier partijen gisteravond (woensdag) opnieuw met elkaar rond de tafel hebben gezeten. Ook komend weekeinde wordt er opnieuw over het voortzetten van de coalitie gesproken. Scholten durft niet te voorspellen of de vier partijen er definitief uitkomen en kan ook niet aangeven wanneer de nieuwe coalitie kan worden gepresenteerd. De wethouder wil evenmin ingaan op wie er wethouder blijft of eventueel wordt.

Wethouderskandidaten
De PvdA, GroenLinks en SP hebben al voor de verkiezingen uitgesproken wie hun wethouderskandidaten zijn. Dat zijn de huidige wethouders Lex Scholten (PvdA), Ruud Grondel (GroenLinks) en Maïta van der Mark (SP). D66 heeft nog geen wethouderskandidaat aangewezen. De kans dat D66-wethouder Jeannette Pietersen terugkeert is gering. Zij kampt met gezondheidsklachten. Als de coalitie van de vier partijen inderdaad doorgaat heeft die een ruime meerderheid in de gemeenteraad: 12 van de 21 zetels. De PvdA heeft vier zetels, D66 en SP hebben beide drie zetels en GroenLinks heeft twee zetels.