Een optreden van het Diemer Orkestje (samen met de Theaterschuur) in 2012 in De Omval.
Een optreden van het Diemer Orkestje (samen met de Theaterschuur) in 2012 in De Omval. Foto: Trudy Kroese

Diemer Orkestje bestaat twintig jaar

DIEMEN - Het Diemer Orkestje bestaat twintig jaar. Dit wordt op zondag 13 april gevierd met een jubileumconcert in De Omval, dat om 13.00 uur begint. Het kinderkoor van de rooms-katholieke kerk Sint Petrus' Banden en de streetdancegroep Black & White verlenen hun medewerking aan het concert.

Diny Koremans (67) is voorzitter van het Diemer Orkestje, dat al twintig jaar fungeert als onder andere kweekvijver voor de Diemer Harmonie, opgericht in 1987. De in Amsterdam-Noord woonachtige Koremans is al jaren betrokken bij de muziekeducatie in Diemen. In 1988 was zij samen met de toenmalige burgemeester van Diemen, Anneke van Dok-van Weele, betrokken bij de oprichting van Muziekschool Diemen.

Diny Kormans: "De Diemer Harmonie heeft regelmatig behoefte aan nieuwe muzikanten. In het verleden hebben er wel eens leerlingen meegespeeld, maar dat bleek geen succes omdat het niveauverschil te groot was. Het Diemer Orkestje is daarom in 1994 opgericht om talentvolle muzikanten de kans te geven zich in een vroeg stadium te ontwikkelen en hen klaar te stomen voor de Diemer Harmonie of voor een symfonieorkest. Vaak gaan leerlingen van de Muziekschool Diemen naar het Diemer Orkestje. "Je leert zo al in een vroeg stadium in orkestverband te spelen."

"De afgelopen twintig jaar zijn er zo'n veertig leden van het Diemer Orkestje naar de Diemer Harmonie gegaan. Strijkers stromen vaak door naar een symfonieorkest in Amsterdam. Het gevolg is dat het aantal leden van het Diemer Orkestje aan het eind van elk seizoen afneemt vanwege die doorstroom. Ons succes heeft dus ook een keerzijde. Je kunt zeggen dat het Diemer Orkestje aan zijn succes ten onder dreigt te gaan." Daarom moet elk nieuw seizoen weer geprobeerd worden het ledenaantal weer op te schroeven.

Ritme opdoen
Het Diemer Orkestje staat open voor mensen vanaf acht jaar die elk willekeurig instrument bespelen. Er zijn door de jaren heen ook volwassenen lid van het orkest geworden. Het gaat dan meestal om mensen die in het verleden een instrument speelden, maar een tijdje gestopt waren. Het Diemer Orkestje biedt hun de kans om tijdens repetities en optredens weer ritme op te doen en baas over hun instrument te worden. Daarna kunnen zij de overstap maken naar de Diemer Harmonie of een ander muziekgezelschap.

Het Diemer Orkestje heeft momenteel zestien leden en doet er alles aan om dit aantal te laten groeien. Het bestuur benadert sinds vorig jaar elk jaar de ouders van de leerlingen van Muziekschool Diemen. Zij krijgen het aanbod om hun kind vier gratis repetities bij het Diemer Orkestje te laten volgen. Dit levert een aantal positieve reacties op. "Maar soms stoppen die kinderen even later weer omdat zij het te druk hebben met hun school, of andere activiteiten." Het Diemer Orkestje houdt niet alleen repetities op maandagavond, maar treedt ook een aantal keer per jaar op. Elk voorjaar is er een concert in De Omval. Dit jaar wordt tijdens dat concert meteen het twintigjarig bestaan gevierd. Aan het eind van elk jaar vindt er in De Omval een concert plaats waar muziekgezelschappen die de accommodatie gebruiken aan meedoen. Naast het Diemer Orkestje zijn dit de Diemer Harmonie, EDOG en het koor Voice Female.

Voor meer informatie: www.diemerharmonie.nl/HDO