Partijen bespreken voortzetten coalitie

DIEMEN - PvdA, D66, SP en GroenLinks gaan met elkaar onderzoeken of voortzetting van de huidige coalitie mogelijk is.

De besprekingen starten op zaterdag 5 april. De PvdA en D66 hebben hiervoor gezamenlijk een startdocument opgesteld. In dit startdocument zijn ook de conclusies uit de eerste verkennende gespreksronde met alle politieke partijen in de gemeenteraad van Diemen verwerkt.

De PvdA neemt de verantwoordelijkheid voor de organisatie en voortgang van het coalitieoverleg. PvdA, D66, SP en GroenLinks hebben gezamenlijk 12 van de 21 zetels in de gemeenteraad, respectievelijk 4, 3, 3 en 2 zetels. De vier partijen vormden in de onlangs geëindigde raadsperiode een coalitie die aanvankelijk kon steunen op 11 van de 19 zetels. Na het vertrek van Ray Pengel uit de fractie van de PvdA waren dit er nog 10. In vergelijking met de gemeenteraadsverkiezingen van vier jaar geleden heeft de PvdA hetzelfde aantal zetels gehouden, wonnen D66 en SP elk een zetel en leverde GroenLinks 1 zetel in.

De nieuwe gemeenteraad is donderdag geïnstalleerd. De gemeenteraad bestaat nu uit 21 raadsleden. Diemen heeft er twee gemeenteraadsleden bijgekregen omdat het inwonertal de laatste jaren is toegenomen. Er zijn zes nieuwe mensen in de gemeenteraad gekomen: Maurits Rietveld en Jan Sikking van Leefbaar Diemen, Miek Wijnbergen-Liezen (SP), Peter Prins en Sylvia Raveling (Partij van de Ouderen) en Janneke de Graaff (CDA). Ook de wethouders Lex Scholten (PvdA), Maïta van der Mark (SP) en Jeannette Pietersen (D66) zijn in de gemeenteraad herkozen. Op dit moment zijn zij zowel wethouder als raadslid. Wethouder Ruud Grondel (GroenLinks) is niet in de gemeenteraad gekozen. Hij was lijstduwer op de kandidatenlijst van GroenLinks. Hij is nog wel wethouder. De samenstelling van de gemeenteraad zal nog veranderen. Een aantal mensen dat in de gemeenteraad is gekozen zal als wethouder worden gekozen. Hun plek in de gemeenteraad wordt vervolgens ingenomen door een ander lid van de kandidatenlijst voor hun partij voor de gemeenteraadsverkiezingen.