Fel duel om de bal.
Fel duel om de bal. Foto: Yannick uit den Boogaard

Dames 1 van Smashing '72 kampioen

DIEMEN- Het eerste damesteam van volleybalvereniging Smashing '72 is zaterdag kampioen geworden van de eerste klasse. In sporthal Diemen werd concurrent Amsterdam met 4-0 opzij gezet.

Na de eerste competitiehelft van het seizoen was al duidelijk dat de titelstrijd zou gaan tussen twee teams: Smashing en Amsterdam. Beide teams hadden op het moment dat zij in december voor het eerst tegenover elkaar stonden, ruim afstand genomen van de andere teams in de poule. In de Blauwwithal won Smashing toen in een spectaculaire wedstrijd overtuigend met 3-1 en bracht daarmee de voorsprong op acht punten van de Amsterdamse nummer twee.

In de daaropvolgende maanden werd uitgekeken naar de tweede ontmoeting in de laatste week van maart in Diemen, terwijl beide teams nauwelijks punten lieten liggen. Tot het treffen was de voorsprong van Smashing nog steeds acht punten. Met nog drie wedstrijden te gaan was een 3-1 overwinning voldoende om het kampioenschap veilig te stellen.
Bij het inspelen zagen de supporters vanaf de volgestroomde tribunes in Sporthal Diemen een gespannen, maar vooral ook gedreven ploeg aan het werk. Vanaf het eerste fluitsignaal pakten de Diemense dames meteen een voorsprong (8-2) en leek de spanning al vroeg in de wedstrijd weggespeeld te zijn. Amsterdam bracht de stand halverwege de set echter terug tot 16-17. Smashing nam weer het initiatief en won met 25-20. In de tweede set kwam Amsterdam niet meer in de wedstrijd voor (25-13).

De laatste rally van de derde set was kenmerkend voor de wedstrijd: de middenaanval van Nanda Driessens kwam terug uit het blok van Amsterdam, maar via actief verdedigend werk van libero Cheronnen Clark werd de bal alsnog over het net gewerkt. De tegenaanval van Amsterdam was te zacht en de bal kon eenvoudig naar spelverdeelster Aniek Croonen worden gespeeld. Terwijl in het achterveld Lara Lems en Sayonara Schurman aanstalten maakten voor een aanval van achter de driemeterlijn, werd aan het net aanvoerster Anne Crouwel in stelling gebracht die de bal hard en onverdedigbaar via de Amsterdamse blokkering uit sloeg (25-15). Meteen daarop vlogen alle wisselspeelsters het veld in om met hun teamgenoten het kampioenschap te vieren.

In de vierde set werd op drie posities gewisseld, waarbij ook jeugdspeelster Serena van Overbeeke midden in het veld werd ingebracht. Bij 6-5 kwam ook de lang geblesseerde Anne Rusch in de ploeg. Via een pass van Lidwien Gall en een onhoudbare buitenaanval van Genita Rozenblad werd ook de vierde set gewonnen (25-18) en kon het feest pas echt beginnen met reservespelverdeelster Loeka van der Werf uit Meisjes A voorop. Amsterdam, met een coach en twee speelsters die eerder voor jeugdteams van Smashing uitkwamen, toonde zich een sportieve verliezer door meegebrachte champagne aan de winnaars uit te delen. Ruby Mos van Amsterdam feliciteerde uitbundig Lara Lems. Elise Thijm, libero van Amsterdam, omhelsde haar voormalige teamgenoot Crouwel met wie zij in 2009 in Diemen Nederlands jeugdkampioen werd.

Coach Ronald Scheffers: "Een buitengewone teamprestatie. De dames hebben het allemaal zelf gedaan. Iedereen in het team heeft bijgedragen aan deze prestatie en met de back-up van meisjes A waren we niet te verslaan. Ik ben bijzonder trots en kijk dan ook met een goed gevoel uit naar volgend seizoen."

Voorzitter Jeroen de Lange prees de dames en hun coach om hun fanatieke inzet in en buiten het veld: "Begin februari al namen zij zelf het heft in handen om aan deze wedstrijd een feestavond te verbinden. Ze hebben alles zelf georganiseerd. Dat zegt iets over hun gedrevenheid en bravoure, ik hou daar wel van."