De zes raadsleden en burgemeester Kopmanschap, woensdag na hun laatste raadsvergadering.
De zes raadsleden en burgemeester Kopmanschap, woensdag na hun laatste raadsvergadering. Foto: Trudy Kroese

Lintje voor vertrekkend raadslid Gerda Smit

DIEMEN - Wisseling van de wacht in de raadzaal in het gemeentehuis vorige week. Woensdagavond kwam de gemeenteraad voor het laatst bijeen in de oude samenstelling. Zes raadsleden namen die avond afscheid. Gerda Smit kreeg een koninklijke onderscheiding.

Van Gerda Smit (Fractie Gerda Smit), Frans Eerkens (GroenLinks), Martin Tokkie (CDA) en Peter Visser (SP) was voor de verkiezingen al bekend dat zij met het raadswerk zouden stoppen. Voor Cecil Grazette (VVD), Ray Pengel (Fractie Pengel) en Maarten Israël (kandidaat voor de VVD), die er woensdag niet bij kon zijn, heeft de verkiezingsuitslag ervoor gezorgd dat zij niet meer in de raad komen. Burgemeester Koopmanschap sprak hun woensdag toe en begon met op te merken dat raadswerk niet altijd voldoende gewaardeerd wordt. "We staan er vaak te weinig bij stil hoeveel tijd en energie raadsleden en lokale politici steken in hun werk als lokaal volksvertegenwoordiger. Wat mij betreft een ondergewaardeerde groep die naast kritiek ook wel eens respect verdient van de samenleving."

Smit begon in 2002 in de nieuwe fractie van Leefbaar Diemen. Naast haar raadswerk zette zij de Voedselbank Diemen op. Smit is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau omdat zij 12 jaar in de gemeenteraad zat. In het najaar van 2013 besloot ze de fractie van Leefbaar Diemen te verlaten en al voor de gemeenteraadsverkiezingen had zij besloten niet verder te gaan in de gemeentepolitiek. "Ik ben trots op de onderscheiding", zei ze na haar laatste raadsvergadering. "Ik heb het raadswerk met veel plezier gedaan. Ik blijf betrokken bij de Voedselbank en er komt vast ook wel weer iets nieuws."

Grazette zat niet lang in de gemeenteraad: één maand. Hij nam de plaats over van Yvonne de Baaij. Grazette is wel al jaren actief betrokken bij de gemeentepolitiek als fractie-opvolger en dat blijft zo. "Ze zijn nog niet van me af", zegt hij schertsend na de vergadering. "Al was het maar een maand, het voelde goed achter dat bordje met mijn eigen naam erop."

Pengel kwam in 2010 in de gemeenteraad voor de PvdA. In oktober 2013 besloot hij als eenmansfractie verder te gaan en aan de verkiezingen deed hij mee voor Sociaal Diemen. De partij haalde geen zetel in de raad. "Ik blijf actief, ik heb 245 stemmen gekregen en daar moet ik iets mee doen, die laat ik niet in de kou staan."

Visser van de SP verlaat de raad na acht jaar. Zijn vragen over afval, zwerfvuil en fietswrakken gingen vaak vergezeld van foto's. "Ik heb al een jaar geleden besloten te stoppen, maar terugkijkend is het toch wel jammer. Ik blijf bij de SP betrokken in het bestuur."

Eerkens was vier jaar raadslid voor GroenLinks. Eerder zat hij van 1976 tot 1978 voor de combinatie D66, PPR en PSP in de gemeenteraad. "Ik ben verdrietig maar ook opgelucht. Ik blijf actief betrokken bij GroenLinks."

Tokkie verlaat de raad na bijna elf jaar. "De mensen erachter zal ik missen, het politieke gekrakeel laat ik graag achter me, al kijk ik er met plezier op terug. Ik kan nu bestuurslid worden van een vereniging, dat was met het raadslidmaatschap niet te verenigen, vond ik." Echtgenote Sylvia Raveling komt nu in de gemeenteraad voor de PvdO. Op de publieke tribune zullen we hem echter niet vaak zien. "Ik kan nu op donderdagavond eens wat anders gaan doen."

Gerda Smit kreeg een Koninklijke Onderscheiding voor 12 jaar raadswerk.