Caroline Naumovski met een aantal leerlingen op de speelplaats bij De Kersenboom.
Caroline Naumovski met een aantal leerlingen op de speelplaats bij De Kersenboom. Foto: Trudy Kroese

Basisschool De Kersenboom blijft maar groeien

DIEMEN - Brede school De Kersenboom in nieuwbouwwijk Plantage De Sniep is de jongste school in Diemen. Nu steeds meer woningen in de nieuwbouwwijk worden opgeleverd, melden zich meer leerlingen aan. De school zit inmiddels bijna te krap in haar jasje. De hoop is gevestigd op een nieuw schoolgebouw op Kriekenoord.

De Kersenboom valt onder de Stichting Openbaar Onderwijs Primair. De stichting is tevens verantwoordelijk voor vier andere basisscholen: De Octopus (Diemen-Centrum), 't Palet (Diemen-Noord), De Venser (Diemen-Zuid) en De Grote Beer (Duivendrecht). Maar De Kersenboom is ook aangesloten bij de Stichting Spirit, waar in Diemen de oecumenische scholen De Duif (Diemen-Noord) en De Ark (Diemen-Zuid) onder vallen.

Directeur-bestuurder Alan Bains van de Stichting Openbaar Onderwijs Primair: "Toen de plannen voor nieuwbouwwijk Plantage De Sniep bekend werden zijn wij als stichting met de gemeente gaan praten over de mogelijkheid om op De Sniep een nieuwe basisschool te starten. De Kersenboom is op 1 maart 2010 opengegaan en wij zijn zeer tevreden over de ontwikkeling van de school. Wij hebben momenteel 130 leerlingen en dat aantal groeit nog steeds. Dat komt doordat er steeds meer woningen op Plantage De Sniep worden opgeleverd."

De Kersenboom hanteert sinds de opening een continurooster. Dat houdt in dat de leerlingen vijf dagen per week van 08.00 tot 14.00 uur les krijgen. Daarna kunnen zij als zij dit willen tot 18.30 uur gebruikmaken van de buitenschoolse opvang (BSO), die eveneens in De Kersenboom gevestigd is.

"Ouders vinden een continurooster heel prettig", is de conclusie van Bains. "Zij hebben te maken met vijf dagen waarop de kinderen dezelfde uren naar school gaan. Ouders zijn verlost van de problemen die de vrije woensdagmiddag soms met zich meebracht."

"De Octopus start het volgende schooljaar ook met een continurooster en dat geldt ook voor 't Palet en De Duif, die vanaf 1 augustus samen de brede school Diemen-Noord (Noorderbreedte) gaan vormen. De Venser gaat komend cursusjaar nog niet over op een continurooster."

Caroline Naumovski werkt sinds de opening van De Kersenboom bij de school. Zij was aanvankelijk lerares, maar oefent nu alweer jaren de functie van directeur uit. Na een loopbaan als professioneel balletdanseres werkte zij enige tijd bij de openbare bibliotheek in Diemen. Nadat zij de PABO had afgerond startte zij als lerares bij de oecumenische school De Ark in Diemen-Zuid. "Ik ben op 1 maart 2010 in De Kersenboom begonnen. Er zaten toen vijf kinderen op school: vier kleuters en een leerling van groep 3. Samen met mijn collega Edith Gijrath gaven wij die kinderen les. Er kwamen steeds meer leerlingen bij en ik ben mij door de jaren heen steeds meer gaan richten op mijn functie van directeur. Maar elke woensdag geef ik nog les aan de kleuters. Ik vind het belangrijk om feeling met het werk te houden en ontmoet op deze wijze ook veel ouders van leerlingen."

Toen De Kersenboom startte zouden er binnen vijf jaar 1.200 woningen op Plantage De Sniep worden opgeleverd. Door de crisis is de oplevering van de woningen langzamer gegaan dan de oorspronkelijke planning, maar De Kersenboom is in vier jaar tijd enorm gegroeid. "Wij hebben drie klassen met leerlingen van de groepen 1 en 2, een groep 3, een klas met leerlingen van de groepen 4 en 5 en een klas met leerlingen van de groepen 6, 7 en 8. Wij hebben niet alleen leerlingen van Plantage De Sniep op school. Een aantal kinderen woont elders in Diemen. Hun ouders hebben bewust voor De Kersenboom gekozen", aldus Caroline Naumovski.

"Afgelopen zomer zijn er voor het eerst leerlingen van onze school naar het voortgezet onderwijs gegaan. Dit jaar gebeurt dat opnieuw. Het schoolgebouw is inmiddels te klein geworden. In het nieuwe schooljaar of anders uiterlijk aan het begin van 2015 start de school met een nieuwe klas met kleuters. Wij zijn nu in overleg met de gemeente Diemen hoe wij ruimte voor die kinderen kunnen creëren. Er is een plan om op Kriekenoord een nieuw gebouw voor De Kersenboom te bouwen en ik hoop dat daar snel mee wordt begonnen."

In het gebouw van De Kersenboom is ook de voorschoolse opvang De Kersjes gevestigd. De meeste kinderen stromen op vierjarige leeftijd door naar De Kersenboom.

Caroline Naumovski heeft geen moeite om een aantal sterke punten van De Kersenboom te noemen: het feit dat twee stichtingen verantwoordelijk zijn voor de school, de lessen Engels voor kinderen vanaf groep 1 en het groepsdoorbroken werken. "Kinderen krijgen vanaf groep 1 drie keer per week les in Engels. Er is bewezen dat kinderen tot zes jaar makkelijk een andere taal dan hun moedertaal kunnen leren. Het is zonde om daar geen gebruik van te maken."

"Voor het groepsdoorbroken werken is het van belang dat al onze kinderen zich in eigen tempo kunnen ontwikkelen. "Wij werken met kerngroepen. Ieder kind zit in de kerngroep met leeftijdsgenootjes, maar zal voor bepaalde vakken in andere groepen komen te zitten, afhankelijk van zijn of haar niveau. De kinderen kunnen in hun eigen tempo (door)werken. Door dit groepsdoorbroken onderwijs kunnen al onze kinderen zich in hun eigen tempo ontwikkelen. "

Nog een sterke kant: door het samenwerkingsverband tussen de openbare en de oecomenische stichting zitten gelovige en niet-gelovige kinderen bij elkaar in één klas. Leerlingen krijgen tijdens de lessen levensbeschouwing informatie over de diverse religies. Caroline Naumovski geeft aan dat dit door de ouders wordt gewaardeerd. "Soms vertellen wij een verhaal uit de Bijbel, maar wij leren de kinderen ook over religies zoals de islam. Wij bieden het geloof wel aan, maar verkondigen dit niet als de waarheid. Iedereen wordt in zijn/haar waarde gelaten."

Veel leerlingen van De Kersenboom maken na afloop van de lessen gebruik van de buitenschoolse opvang. KMN Kind & Co is verantwoordelijk voor de buitenschoolse opvang. Er worden allerlei activiteiten voor de kinderen georganiseerd en ook uitstapjes gemaakt. Caroline Naumovski organiseert voor de school buitenschoolse activiteiten zoals yoga voor kleuters, een kookcursus die in samenwerking met Stichting Welzijn Diemen is gegeven en binnenkort balletlessen.

Nazomerfeest van De Kersenboom in 2013.