Leerlingen en leerkrachten werken samen voor de Actie Run VSC.
Leerlingen en leerkrachten werken samen voor de Actie Run VSC. Foto: Ingrid van Vlijmen

Optreden voor het goede doel

DIEMEN - Niels Boesten uit Diemen is 17 jaar en is vrijwilliger in Berkenstede. Volgende week dinsdag organiseert hij een gezellige middag in het zorgcentrum met optredens van zijn klasgenoten. De opbrengst is helemaal voor de actie Run VSC van zijn leerkrachten op het Vechtstede College in Weesp.

"Een goed doel binnen een goed doel", zo noemt docente Marjolijn Kruijt de actie van haar leerling Niels Boesten. Zij is een van de leerkrachten die in het pinksterweekend van 7 t/m 9 juni meedoen aan de Roparun: een teamestafetteloop van Parijs naar Rotterdam. Daarmee wordt geld ingezameld voor de palliatieve zorg voor kankerpatiënten. Team Run VSC bestaat uit acht lopers, zes fietsers en 25 begeleiders.

Diemer Cross
Door de sporters zelf wordt al hard getraind om straks de ruim 500 kilometer lopend en fietsend te overbruggen. Edwin Hoop, leerkracht Duits, is een van de lopers. "Ik woon in Amsterdam en kom tijdens het trainen vaak in Diemen. Ook het meedoen aan wedstrijdlopen hoort bij onze voorbereiding. De Middenmeerloop vorig jaar bijvoorbeeld, en vorige maand deden we mee aan de Diemer Cross. Dat was trouwens ontzettend zwaar, ploeterend door de blubber."
Gezellig werk
Niet alleen de sporters en begeleiders zelf zijn bezig om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor Run VSC. "De hele school organiseert acties, er zijn er al meer dan 60 op touw gezet", vertelt Kruijt. Ze is mentor van 5 vwo en in die klas zit Niels. "Vorig jaar heb ik voor mijn maatschappelijke stage gewerkt in zorgcentrum Berkenstede", vertelt hij. "Ik vond dat erg leuk en ben er blijven werken als vrijwilliger. Ik help nu in vakanties en op vrije studiedagen bij de dagopvang. We drinken een kop koffie, lezen de krant en we maken ook wel eens uitstapjes. We doen geen saaie dingen als alleen maar Mens-erger-je-nieten. En het zijn ook nog eens heel leuke en gezellige mensen. Ja, ik had ook bij de supermarkt kunnen gaan werken en geld verdienen, maar dit is veel gezelliger dan een pak melk."

Afwisselend programma
Op 1 april organiseert Niels in het restaurant van Berkenstede een Open Podium met acht acts van medeleerlingen van zijn school. "Alle senioren uit Diemen zijn welkom, niet alleen mensen die in Berkenstede naar de dagverzorging gaan, maar ook andere mensen uit Diemen. We vragen € 1,50 entree en zetten een donatiebus neer. De opbrengst is helemaal voor de actie Run VSC. Berkenstede zorgt voor een kopje koffie en een hapje, dat vind ik erg leuk." Kruijt is trots op haar leerlingen. "Toen Niels het idee opperde, wilden er direct aardig wat leerlingen meedoen. Niet alleen om geld in te zamelen, maar ook om iets te doen voor mensen die waarschijnlijk niet vaak een verzetje hebben. We hebben veel leerlingen uit Diemen op school. Wie meer informatie wil over deze actie kan eens kijken op onze website vechtstedecollege.nl en dan op de knop Roparun klikken."

Niels heeft een afwisselend programma samengesteld. "Mevrouw Kruijt vertelt eerst kort iets over het doel van de Roparun-actie, zodat de mensen weten waarvoor ze geld doneren. Een dansgroep met leerlingen uit verschillende klassen geeft een wervelend dansoptreden. Er is zang en veel muziek: saxofoon, piano, trompet en gitaar. Samen met klasgenote Sanne draag ik een gedicht voor." De benefietmiddag begint om 13.30 uur en duurt tot ongeveer 15.15 uur. En het is dan wel op 1 april, het is géén grap, verzekert Niels.