Alle partijen praten mee over coalitie

DIEMEN - PvdA-lijsttrekker Lex Scholten en D66-lijsttrekker Jeroen Klaasse hebben de afgelopen week met afzonderlijke delegaties van de andere partijen in de gemeenteraad gesproken. PvdA en D66 informeren de andere partijen uiterlijk vanavond (donderdag 27 maart) over hun conclusies. Vanavond wordt de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd.

Scholten laat weten dat zijn partij en D66 met de andere partijen hebben gesproken over de verkiezingsuitslag, zaken die de andere partijen de komende jaren belangrijk voor Diemen vinden en welke coalitie hun voorkeur heeft. "Wij presenteren onze conclusies uiterlijk donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering. Het kan ook dat wij de andere partijen al in de loop van donderdag berichten."

Het centraal stembureau van de gemeente Diemen heeft vrijdagochtend de definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen bekendgemaakt. De zetelverdeling blijft zoals die woensdagavond laat werd bekendgemaakt. De voorkeurstemmen hebben geen invloed gehad op de samenstelling van de gemeenteraad. PvdA heeft vier zetels, VVD, D66, SP en Leefbaar Diemen elk drie, GroenLinks en Partij van de Ouderen twee en CDA een zetel.

De samenstelling van de gemeenteraad en het aantal voorkeurstemmen: PvdA: Lex Scholten (781), Farida Polsbroek (349), Rob Verheuvel (51) en Nico Portegijs (96). VVD: Brigitte Wielage (1088), Frans Mulder (130) en Johan Jägers (68). D66: Jeroen Klaasse (870), Jeannette Pietersen (396) en Kai de Haan (51). Leefbaar Diemen: Rosali Herder (631), Maurits Rietveld (97) en Jan Sikking (62). SP: Maïta van der Mark (849), Wim van Vugt (52) en Miek Wijnbergen-Liezen (44). GroenLinks: Gepke Uiterdijk (538) en Nicole van Engelen (115). Partij van de Ouderen: Peter Prins (727) en Sylvia Raveling (123). CDA: Janneke de Graaff (496).
Wethouder Ruud Grondel, die als lijstduwer op de kandidatenlijst van GroenLinks stond, kreeg 95 voorkeurstemmen. Tweede Kamerlid Harry van Bommel kreeg als lijstduwer van de SP 89 stemmen.
Vervolg op pagina 3