Marlijn van der Lans: 'Wij zijn van alle markten thuis bij Villa Grafica'
Marlijn van der Lans: 'Wij zijn van alle markten thuis bij Villa Grafica' Foto: Trudy Kroese

'Wij geven producten en diensten een gezicht'

DIEMEN - Dit jaar viert Marlijn van der Lans haar 12,5-jarig jubileum als zelfstandig ondernemer in Diemen: in 2002 startte zij haar bedrijf Villa Grafica. Het bureau voor grafisch ontwerp en webdesign begon als eenmanszaak in het kantoor van haar vader, Wim Pel Productions aan de Verrijn Stuartweg. Al na een jaar werd Villa Grafica een b.v. en nog een jaar later kwam het eerste personeelslid in dienst. Villa Grafica telt nu zeven medewerkers. Na een stuk of wat verhuizingen op het industrieterrein werken zij nu in een ruim en modern kantoor met veel hout en het dieprood van de rode peper uit hun eigen logo, nog steeds op de Verrijn Stuartweg.

door Ingrid van Vlijmen

Die rode peper, waar staat die voor?
"Een rode peper is lekker pittig en zo 'hot' zijn onze ontwerpen ook. Je hebt er, net als van vormgeving, maar een klein beetje van nodig voor een groot effect."

Villa Grafica heeft een uitgebreide portfolio, ik zie zelfs spellen in jullie vitrine. Kun je eens wat meer vertellen over jullie werk?
"Wij zijn van alle markten thuis en heel sterk in grafisch werk. We zijn gespecialiseerd in het ontwerpen van producten op entertainmentgebied: filmposters, dvd-covers, advertenties. Zo ontwerpen we veel uitingen van filmdistributeurs. We maken brochures voor verschillende bedrijven en catalogi voor bijvoorbeeld uitgevers en ook boekomslagen. Hearst, voorheen Quote, is een klant van het eerste uur. Wij maken tijdschriften zoals Belle, PrimaOuders en de Tourgids voor het AD. Ook kleinere projecten vinden we heel leuk, een huisstijl ontwerpen voor een beginnend ondernemer of geboortekaartjes ontwerpen bijvoorbeeld. Wat wij doen is diensten en producten van onze opdrachtgevers een gezicht geven. Juist voor beginnende ondernemers is dat ook belangrijk om in te investeren en wij bieden dat aan voor een schappelijke prijs. Het is zo leuk om iets tastbaars in handen te hebben van waar je als beginnend ondernemer al zo lang aan werkt. Daarmee kunnen ondernemers zich echt op de kaart zetten.
De ondernemer is vrij in wat hij verder doet met de ontwerpen die hij van ons afneemt, maar ik blijf graag betrokken om te adviseren hoe dat ontwerp zo goed mogelijk gebruikt kan worden. Ik word vooral blij van opdrachten waarbij ik uit het niets iets kan creƫren en waarbij door de samenwerking met de opdrachtgever een enorme energie ontstaat en 1+1 3 is. Daarvoor moet je je enorm inleven in de opdrachtgever en meedenken in het beslissingsproces. Het moet mooi zijn, maar ook werkbaar. Niet alleen in het begin, maar ook op de langere termijn."

Je woont zelf niet in Diemen, waarom dan hier een bedrijf?
"Dat is min of meer bij toeval zo gekomen omdat mijn vader hier een bedrijf had. Het was ook heel prettig om als beginnend ondernemer van hem advies te krijgen over zaken als de boekhouding bijvoorbeeld. Ik vind het prettig hier in Diemen en de locatie is ideaal: we zitten heel centraal, dicht bij het openbaar vervoer en parkeren is hier gratis. Wij konden met de ontwikkelaar van dit pand, waar voorheen de Kwantum Hallen zat, meedenken en beslissen over de inrichting van het kantoor. In dit pand zitten meer creatieve bedrijven bij elkaar. Zo werken we ook veel voor 'Kamer met uitzicht' met wie we ons kantoor delen."

Vind je het belangrijk dat Diemense ondernemers elkaar opdrachten gunnen?
"Ik vind het heel goed als Diemense bedrijven elkaar opdrachten gunnen. Zo hebben wij bijvoorbeeld de huisstijl ontworpen voor lokale ondernemer Liza van Zon en bedrijvenvereniging Ondernemend Diemen. Voor de gemeente leggen we nu de laatste hand aan een website voor de vrije kavels op Plantage De Sniep, die binnenkort online gaat. Als we drukwerk uitbesteden, vragen we ook offertes aan bij lokale drukkers. Dat je zo dicht bij elkaar zit, is een groot voordeel. Je bent er zo om een drukproef te bekijken of even te overleggen over een ontwerp."

Hoe doorstaat Villa Grafica de economische crisis?
"Door heel hard te werken. Marketing is vaak een van de eerste dingen waar bedrijven op bezuinigen. Gelukkig zit er wel weer een stijgende lijn in de economie, maar hoe snel gaat het? En we moeten ook onder ogen zien dat dit het nieuwe nu is, met minder grote budgetten voor marketing en communicatie. Wij werken dus keihard om vaste klanten te behouden, maar ook om uit te breiden en onszelf te blijven ontwikkelen. Van voornamelijk print bieden we ook ontwerpen voor mobiele en online uitingen. Daarin is zoveel gaande. We zijn niet alleen creatief, maar ook technisch sterk. De basis blijft hoe de kernboodschap van een bedrijf in al haar uitingen zo goed mogelijk naar voren komt. Wij zijn snel en flexibel en dat is in deze tijd een voordeel. Wij kunnen een scherpe prijs-kwaliteitverhouding bieden."