Borstbeeld

In Nederland staan diverse standbeelden van voetballers en trainers. Het gaat dan meestal om beelden van sporters die inmiddels zijn overleden. Voorbeelden zijn Bobby Haarms (Amsterdam), Coen Moulijn (Rotterdam) en Abe Lenstra (Heerenveen).

Bij het stadion van Manchester United staan fraaie beelden van George Best, Denis Law en Bobby Charlton; zij staan gebroederlijk naast elkaar. Zij zijn iconen van Manchester United uit de jaren zestig en het begin van de jaren zeventig. George Best is overleden. Na een leven vol vrouwen (onder wie dames die Miss World zijn geweest) en drank overleed hij in 2005 op 59-jarige leeftijd. Law en Charlton leven nog. Een jaar of vijftien geleden trok ik een hele middag op met een in Suriname geboren kunstenaar en zijn chauffeur. De man had een prachtig borstbeeld van Johan Cruijff gemaakt. Het was een afbeelding van de Cruijff uit het begin van de jaren zeventig. Een slank gezicht en lang haar. We reden met het beeld naar Betondorp en stopten bij het huis in de Akkerstraat waar Cruijff de eerste jaren van zijn leven heeft gewoond. De kunstenaar liet het beeld aan buurtbewoners zien. Zij waren enthousiast.

Het leek ons even een goed idee om het beeld op het dak van de woning in de Akkerstraat te laten plaatsen. Maar dan zou het beeld snel verdwijnen, was onze gedachte. Andere opties voor een plek voor het borstbeeld waren de nieuwbouwwijk Park De Meer, waar vroeger het Ajax-stadion stond, of het toenmalige stadsdeelkantoor in de Linnaeusstraat. In dat gebouw was vroeger het Burgerziekenhuis gevestigd waar Johan Cruijff werd geboren. Nu is het een hotel. De kunstenaar wilde, naar ik mij herinner, tienduizend gulden voor het beeld hebben. Een schappelijk bedrag, vond ik als leek op het gebied van kunst.

Ik legde het aan een wethouder van Stadsdeel Oost voor, die een groot voetballiefhebber en ras-Ajacied is. Hij zou het intern bespreken. Dat was het laatste dat ik erover hoorde. Ik ben altijd benieuwd gebleven wat er met het beeld is gebeurd.