Rosali Herder (Leefbaar Diemen) is blij met de zetelwinst.
Rosali Herder (Leefbaar Diemen) is blij met de zetelwinst. Foto: Trudy Kroese

PvdA gaat met alle partijen om tafel

DIEMEN - PvdA-lijsttrekker Lex Scholten gaat vanaf vandaag met alle andere fracties in de gemeenteraad praten over de vorming van een nieuwe coalitie.

"De uitslag van de verkiezingen maakt duidelijk dat de inwoners van Diemen het beleid van deze coalitie waarderen. De lijstverbinding met GroenLinks heeft als resultaat dat wij vier zetels hebben behaald." Scholten vindt het van belang om met een hart voor Diemen te besturen en belangrijke dossiers als Plantage De Sniep en Bergwijkpark goed af te handelen.

D66-lijsttrekker Jeroen Klaasse: "Wij hebben een zetel gewonnen en hebben de meeste stemmen gekregen, maar omdat wij geen lijstverbinding zijn aangegaan, hebben wij geen vierde zetel gekregen." Klaasse gaf aan dat er diverse mogelijkheden zijn: doorgaan met de huidige coalitie of een andere combinatie vinden, bijvoorbeeld met de VVD. D66 heeft nog niet aangegeven wie de wethouderskandidaat van de partij is. De VVD kwam vier jaar geleden als grootste partij uit de bus. "Wij hebben nu maar 14 stemmen minder dan de PvdA. Maar omdat wij geen lijstverbinding zijn aangegaan hebben wij nu drie zetels", aldus lijsttrekker Brigitte Wielage. De VVD wacht de onderhandelingen af.
Maïta van der Mark, lijsttrekker van de SP, is tevreden over de winst van een zetel. "Ik ben blij met de uitslag. De inwoners van Diemen hebben vertrouwen in de SP. Daarnaast is er ook waardering voor het werk van deze coalitie." GroenLinks verloor een zetel, maar lijsttrekker Gepke Uiterdijk is blij dat de coalitie de meerderheid houdt.

Ook Rosali Herder (Leefbaar Diemen) was zeer blij met de winst van een zetel. "Wij gaan er weer met volle kracht tegenaan. Wij zetten ons in voor jong én oud." De Partij van de Ouderen debuteert met twee zetels in de gemeenteraad van Diemen. "Onze partij doet voor het eerst in Diemen mee, dus deze twee zetels zijn pure winst." Het CDA houdt een zetel in de gemeenteraad. Lijsttrekker Janneke de Graaff komt in de raad. Zij verwacht veel van de samenwerking met het nieuwe CDA-team. Sociaal Diemen haalde geen zetel. "De tijd die wij hadden was tekort", aldus lijsttrekker Ray Pengel.

Burgemeester Koopmanschap las even voor 23 uur de uitslag voor.