Winnaars Jeroen Klaasse (D66) en Lex Scholten (PvdA) feliciteren elkaar.
Winnaars Jeroen Klaasse (D66) en Lex Scholten (PvdA) feliciteren elkaar. Foto: Trudy Kroese

D66 grote winnaar

DIEMEN - D66 (in stemmen) en PvdA (in zetels) zijn de grote winnaars in Diemen bij de gemeenteraadsverkiezingen. De PvdA wordt qua zetelaantal de grootste: vier zetels. D66, VVD, Leefbaar Diemen en SP komen met drie zetels in de raad, GroenLinks en Partij van de Ouderen met twee zetels en CDA met één zetel.

Hoewel de PvdA minder stemmen haalde dan D66 en ook weer moest inleveren ten opzichte van 2010, krijgt de partij door de lijstverbinding met GroenLinks toch de meeste zetels in de gemeenteraad, namelijk vier. D66 krijgt er een zetel bij en komt op drie. Ook Leefbaar Diemen en SP Diemen wonnen gisteren één zetel en komen op drie zetels. VVD en GroenLinks moeten ieder één zetel inleveren: de VVD komt op drie zetels en GroenLinks op twee. CDA consolideert één zetel. Nieuwkomer Partij van de Ouderen komt met twee zetels in de raad. De andere nieuwkomer, Sociaal Diemen, behaalde niet genoeg stemmen om in de gemeenteraad te komen. De huidige coalitie van PvdA, GroenLinks, SP en D66 behoudt een meerderheid in de gemeenteraad: 12 van de 21 zetels.

23.00 uur
Even voor 23.00 uur kon burgemeester Koopmanschap gisteravond al de definitief voorlopige uitslag bekendmaken. Het aantal stemmen voor de drie grootste partijen lag erg dicht bij elkaar. D66 kreeg 1573 (887 in 2010) stemmen, PvdA 1516 (1933 in 2010) en VVD 1502 (2050 in 2010).

Hoewel de PvdA dus in absolute zin behoorlijk wat stemmen verloor, krijgt de coalitiepartij toch de meeste zetels in de raad. Naast D66 won ook coalitiepartner SP flink (1216 stemmen tegenover 845 in 2010). De vierde coalitiepartij, GroenLinks, moest deze keer inleveren: zij kregen 1021 stemmen, 211 stemmen minder dan vier jaar geleden en dat kost ze één zetel in de gemeenteraad.

Ook Leefbaar Diemen kwam gisteren als winnaar uit de bus: de partij kreeg 1226 stemmen (1082 in 2010) en krijgt drie zetels in de gemeenteraad.

Nieuwkomers
Van de twee partijen die deze keer voor het eerst meededen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Diemen komt Sociaal Diemen niet in de gemeenteraad. De partij behaalde 244 stemmen, niet voldoende voor een zetel. De andere nieuwkomer, de Partij van de Ouderen, kreeg 985 stemmen, goed voor 2 van de 21 zetels.

Twee lokale partijen doen het goed

De opkomst was gisteren iets hoger dan in 2010: 49,14% van de kiesgerechtigde Diemenaren bracht een stem uit.

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Diemen maakt duidelijk dat de landelijke trend hier niet volledig gevolgd is. Dit blijkt uit het feit dat de PvdA in Diemen qua stemmenaantal de tweede grootste partij is en de meeste zetels behaalde, terwijl de partij landelijk behoorlijk moest inleveren.

De lokale partijen Leefbaar Diemen en Partij van de Ouderen deden het goed, overeenkomstig de landelijke trend.

Vanmiddag wordt bekend of er kandidaten met voorkeurstemmen zijn gekozen. Morgen wordt de officiële uitslag vastgesteld door het Centraal Stembureau.

Meer over de gemeenteraadsverkiezingen op pagina 3 en 5.