Bezoekers van de  markt dienen alert te zijn op zakkenrollers.
Bezoekers van de markt dienen alert te zijn op zakkenrollers. Foto: Trudy Kroese

Politie: let op zakkenrollers

DIEMEN - De politie krijgt de laatste tijd regelmatig aangiften van zakkenrollerij binnen. De zakkenrollers opereren het liefst op plekken waar zich veel mensen bevinden, zoals winkelcentrum Diemerplein en de wekelijkse markt die op woensdag op het Diemerplein plaatsvindt. De politie wijst erop dat mensen zelf veel kunnen doen om het werk van zakkenrollers moeilijker te maken. Politieman Marco Verduin geeft een aantal tips.

Zakkenrollers gaan altijd gewiekst te werk. Soms werken zij alleen, maar meestal zijn zij met meerderen. Zij slaan in een winkel of supermarkt vliegensvlug toe en maken gebruik van de slordigheid van een slachtoffer die bijvoorbeeld een tas niet goed heeft afgesloten. Voor een zakkenroller is het dan een koud kunstje om een portemonnee of een ander voorwerp uit de tas te grissen.

Alert zijn
Soms proberen zakkenrollers een slachtoffer af te leiden. Recent werd iemand op het Diemerplein benaderd door twee mannen. Zij vroegen hem naar een garagebedrijf in de buurt. Voor de man het wist slaagde een van de zakkenrollers erin om de portemonnee in de zak van de man te bereiken. Dit had echter niet het gewenste resultaat, want de man was eerder slachtoffer geweest van zakkenrollers en had zijn portemonnee met behulp van een touwtje vastgemaakt aan zijn broek. Marco Verduin geeft aan dat zakkenrollers het liefst op plekken actief zijn waar het druk is of waar mensen snel het overzicht verliezen. "Zakkenrollers slaan vaak toe op de markt of in drukke winkels. Maar ook op een roltrap of op een bus- of tramhalte. Op een roltrap passeren mensen elkaar op korte afstand. En ook als mensen in of uit een bus of tram stappen ontstaan situaties waarvan zakkenrollers kunnen profiteren. Het is dus zaak altijd op te blijven letten."

Pinautomaat
Hij benadrukt dat mensen zeer alert moeten zijn als zij geld opnemen bij een pinautomaat. Zakkenrollers proberen de pincode af te kijken en trachten dan op een later moment, bijvoorbeeld in een winkel of op de markt, de portemonnee met pinpas van het slachtoffer te ontvreemden. Doordat zij dan over de pincode beschikken kunnen zij meteen de rekening leeghalen. "Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat anderen de pincode niet kunnen zien. Dat kan door je hand voor de pinpas te houden. En als de pinpas verdwenen is, moet deze onmiddellijk worden geblokkeerd. Dus meteen telefonisch contact opnemen met de bank."
Mobiele telefoons zijn een geliefd doelwit van zakkenrollers. Verduin adviseert iedereen om zijn of haar IMEI-code te noteren en op een veilige plek te bewaren. De IMEI-code staat meestal op de verpakking van de mobiele telefoon en is verder te vinden door op de telefoon achtereenvolgens op de toets met het sterretje en daarna op de toets met het hekje te drukken, vervolgens de cijfers 06 in te toetsen en daarna weer het hekje. Dan verschijnt de IMEI-code op het scherm van de telefoon. "Als een telefoon is gestolen en wij de beschikking hebben over de IMEI-code kunnen wij de telefoon vrijwel onbruikbaar maken door er een sms-bombardement op los te laten. Dat is ook mogelijk als er een nieuwe simkaart in de telefoon is gedaan. Door zo'n sms-bombardement kan de telefoon niet meer worden verkocht."

Via de website www.politie.nl/onderwerpen/zakkenrollen kunnen tips worden gevonden die ervoor zorgen dat zakkenrollers niet kunnen toeslaan.