Afbeelding

Over de Diemerbrug naar Diemen-Zuid

De Diemerbrug vormt de schakel tussen Diemen-Zuid en het centrum. Diemen-Zuid is nooit meer los te denken van Lange Frans en Baas B die de meisjes van overal en nergens uitnodigden om mee te gaan naar "hun" Diemen-Zuid.

De Diemerbrug die er nu ligt, werd in maart 1940 in gebruik genomen. De oeroude, logische verbinding tussen de Ouddiemerlaan en de Ouderkerkerlaan werd toen verbroken. De brug kwam tegenover de Burgemeester Bickerstraat te liggen. Het werd een van de raarste kruispunten van Nederland. Vanuit Diemen-Zuid mag je niet rechtdoor naar het centrum, maar moet je eerst naar rechts en vervolgens de Ouddiemerlaan op.

Voordat de nieuwe brug er kwam, waren er in de loop van de tijd vele oude bruggen. Op de afbeelding de brug rond 1920. Een knusse brug die opgehaald werd voor het talrijke passerende scheepvaartverkeer. Met rondom veel horeca: cafés, cafeetjes en statige etablissementen. Aan de Ouderkerkerlaan stond de openbare lagere school van meester Jan Teer. Als er een grote boot vastzat bij de brug, loodste meester Teer zijn leerlingen hoogstpersoonlijk over de boot naar de overkant. Later moesten de kinderen van katholieke, gereformeerde en hervormde ouders van Diemen-Zuid naar hun scholen aan de overkant.