Ingrid van Vlijmen in gesprek met Brigitte Wielage. Lex Scholten en Ray Pengel wachten op hun beurt.
Ingrid van Vlijmen in gesprek met Brigitte Wielage. Lex Scholten en Ray Pengel wachten op hun beurt. Foto: Trudy Kroese

Lijsttrekkers van partijen Diemen kruisen degens

DIEMEN - De lijsttrekkers van de negen partijen die op woensdag 19 maart in Diemen deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen gingen zaterdag in De Omval met elkaar in debat. Het DiemerNieuws lijsttrekkersdebat werd goed bezocht en stond onder leiding van Ingrid van Vlijmen en André Verheul van het DiemerNieuws. De lijsttrekkers debatteerden op basis van drie stellingen.

Lokale lasten en bezuinigingen
Het eerste debat ging tussen Brigitte Wielage (VVD), Lex Scholten (PvdA) en Ray Pengel (Sociaal Diemen). De stelling was: 'Op het gebied van bezuinigingen en belastingen is niets taboe'.

Brigitte Wielage (VVD) benadrukte dat Diemen wat betreft de lokale belastingen tot de vijf duurste gemeenten in Nederland behoort en de hoogste afvalstoffenheffing van het land in rekening brengt. De VVD vindt dat het maximum bereikt is en dat de lokale belastingen zeker niet verder mogen stijgen. Liever nog zien de liberalen die omlaag gaan. De VVD wil dat de gemeente zich gaat richten op kerntaken. Dus doen wat zij moet doen en goed opletten op de uitgaven. Bezuinigingen op veiligheid, sport en onderwijs zijn wat betreft de VVD taboe.

Lex Scholten (PvdA) onderstreepte de sterke punten van Diemen, een plaats waar mensen elkaar kennen en ontmoeten en waar goede voorzieningen en accommodaties zijn. De wethouder wees erop dat Diemen door de extra inwoners die op Plantage de Sniep en op Campus Diemen Zuid zijn gaan wonen juist extra inkomsten binnenkrijgt. Dat zal in de toekomst alleen maar meer worden. Er komen dus meer mensen die aan de gemeentelijke uitgaven meebetalen. Hij vindt dat de VVD wel de lokale lasten omlaag wil brengen, maar niet aangeeft waar dit geld vandaan moet worden gehaald.

Ray Pengel (Sociaal Diemen) is van mening dat de bezuinigingen eerlijk moeten worden verdeeld en dat kwetsbare groepen moeten worden ontzien.

Gepke Uiterdijk (GroenLinks) vindt dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen, dat er op bureaucratie kan worden bezuinigd en dat het verenigingsleven in stand moet worden gehouden. Rosali Herder (Leefbaar Diemen) is van mening dat er door scherp te zijn bij gemeentelijke aanbestedingen geld kan worden bespaard. Voor Jeroen Klaasse (D66) zijn bezuinigingen op onderwijs, sport en cultuur niet bespreekbaar en hij wil de lasten niet verder verhogen. Maïta van der Mark (SP) wil evenmin hogere lokale lasten en is tegen bezuinigingen op zorg en welzijn. Janneke de Graaff (CDA) wil niet bezuinigen op veiligheid, zorg en welzijn en is van mening dat de gemeente efficiënter kan werken. Voor Peter Prins (Partij van de Ouderen) is bezuinigen op voorzieningen voor ouderen en zorg taboe.

Zorg
De tweede stelling was: 'De huidige AWBZ-voorzieningen mogen niet verder worden uitgekleed'. Gepke Uiterdijk (GroenLinks), Jeroen Klaasse (D66) en Peter Prins (Partij van de Ouderen) gingen hierover in discussie. Gepke Uiterdijk (GroenLinks) gaf aan dat er in Diemen op het gebied van zorg goede dingen zijn gerealiseerd, zoals het Brede HOED-team. Zij noemde die voorziening de verdienste van haar partijgenoot wethouder Ruud Grondel. Zij denkt dat samenwerking met andere gemeenten op dit gebied verstandig is. Dat kan leiden tot een efficiëntere en goedkopere manier van werken. Zij is van mening dat niet te veel aan mantelzorgers kan worden overgelaten en dat de gemeente als het niet anders kan moet bijdragen aan de zorg voor mensen die dit echt nodig hebben. Jeroen Klaasse (D66) wil dat iedereen toegang tot zorg moet houden, maar gaf ook de aanbeveling om de zorg anders te organiseren. Gebeurt dit niet, dan is zorg op termijn niet meer te betalen. Peter Prins (Partij van de Ouderen) trok de conclusie dat de AWBZ al is uitgekleed. Ouderen hebben minder recht op thuiszorg, aldus Prins Hij vindt het niet goed dat er veel wordt afgeschoven op mantelzorgers, die daardoor overbelast raken. Hij wil dat mensen recht houden op thuiszorg.

Ray Pengel (Sociaal Diemen) is van mening dat er bij de zorg niets meer is te halen, ook Janneke de Graaff (CDA) stelde dat de zorg al is uitgekleed en dat daarop niet meer bezuinigd kan worden. Geld moet elders vandaan worden gehaald, aldus de lijsttrekker van het CDA. Maïta van der Mark (SP) waarschuwde dat niet iedereen een beroep kan doen op mantelzorg en dat er in een aantal gevallen altijd moet kunnen worden teruggevallen op professionele krachten. Voor Lex Scholten (PvdA) staat de kwaliteit van het leven voorop. De gemeente moet kijken welke zorg mensen nodig hebben en in sommige gevallen kan aan mensen die dit kunnen betalen een eigen bijdrage worden gevraagd. Brigitte Wielage (VVD) vindt dat er bij zorg goed moet worden gekeken naar hetgeen mensen echt nodig hebben en niet alleen naar waar zij recht op hebben. De overheid moet met de mensen meedenken en als er echt geen andere mogelijkheden zijn, hulp aanbieden.

Verplicht 'vrijwilligerswerk'
'Wie een bijstandsuitkering heeft, moet vrijwilligerswerk doen', luidde de derde stelling. Het debat ging tussen Maïta van der Mark (SP), Janneke de Graaff (CDA) en Rosali Herder (Leefbaar Diemen). Het CDA onderschrijft de stelling, maar wil wel dat er goed naar het individu wordt gekeken. Deze vorm van vrijwilligerswerk mag geen bestaand werk verdringen, aldus het CDA. Rosali Herder (Leefbaar Diemen), die uitsprak dat sommige mensen met een bijstandsuitkering hun dagen voor de televisie doorbrengen, is voor. Wat haar betreft mag er een tegenprestatie worden verwacht, maar voor mensen van boven de 50 jaar kan een uitzondering worden gemaakt. Dit geldt wat haar betreft eveneens voor vrouwen met een kind tot vijf jaar. Zij vindt dat mensen niet geholpen worden als zij alleen maar geld krijgen. Het CDA wil alleenstaande ouders met jonge kinderen vrijstellen van verplicht vrijwilligerswerk.

Maïta van der Mark (SP) is tegen. Zij is van mening dat veel mensen die afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering hun uiterste best doen om een baan te vinden: door te solliciteren of deel te nemen aan een re-integratietraject. De wethouder gaf tevens aan dat de gemeente veel doet om werklozen aan een baan bij lokale bedrijven te helpen. Als zij op werkbezoek gaat bij bedrijven gaat de werkmakelaar van de gemeente mee. Dit met het doel stages of banen voor mensen met een bijstandsuitkering bij het bedrijf onder de aandacht te brengen.

Brigitte Wielage (VVD) vindt dat van bijstandsgerechtigden wel mag worden verwacht dat zij hun uiterste best doen om een baan te vinden, maar dat de gemeente hen niet mag dwingen vrijwilligerswerk te doen. De VVD vindt het wel van belang dat het lonend moet zijn om te werken. Wielage wees erop dat door de toeslagen waarop sommige werkzoekenden recht hebben dit niet altijd het geval is.

Ook de PvdA wil bijstandgerechtigden niet dwingen om vrijwilligerswerk te doen. De gemeente dient werklozen te stimuleren werk te vinden en in een aantal gevallen past een bepaalde vorm van vrijwilligerswerk wel bij het re-integratietraject, aldus Lex Scholten (PvdA) Het doel blijft dat de uitkeringsgerechtigde een betaalde baan vindt.

GroenLinks is van mening dat vrijwilligerswerk echt vrijwillig moet blijven. Gepke Uiterdijk (GroenLinks) vindt wel dat werklozen die hiervoor kiezen in de gelegenheid moeten worden gesteld om vrijwilligerswerk te doen met behoud van hun uitkering. Zij vindt het ook belangrijk dat deze mensen de kans krijgen om een opleiding te volgen. Jeroen Klaasse (D66) is wel voor een verplichte tegenprestatie. Maar dit vrijwilligerswerk mag geen verdringing van bestaand werk tot gevolg hebben en werklozen dienen ook de kans te krijgen een opleiding te volgen. Sociaal Diemen deelt die mening. De partij is voor een tegenprestatie, maar die moet wel bij de cliënt passen. Peter Prins (Partij van de Ouderen) is tegen verplicht vrijwilligerswerk. De partij is voorstander van een leven lang recht om te leren en vindt dat mensen die in de bijstand zitten wel stage mogen lopen. Die stage dient echter nadrukkelijk gericht te zijn op het vinden van een betaalde baan.

Tot slot
Na deze stellingen kwamen er vragen uit de zaal over andere prangende kwesties. Zo bracht iemand uit het publiek de veiligheid rond het kraakpand aan de Arent Krijtsstraat aan de orde. Hij vond dat de gemeente daar steken had laten vallen. Lex Scholten (PvdA) op wie de onvrede was gericht, verweerde zich door te zeggen dat de eigenaar van het pand zijn verantwoordelijkheden ontloopt. Een andere vraag was wat de gemeente voor met name kleine zelfstandige ondernemers doet. Uit een rondje lijsttrekkers bleek al snel dat de gemeente deze zzp'ers waar mogelijk al volop ondersteunt en dat zij dat beleid graag voortzet.

André Verheul in gesprek met Rosali Herder, Janneke de Graaff en Maïta van der Mark luisteren aandachtig.