Wethouder Grondel neemt de container in gebruik.
Wethouder Grondel neemt de container in gebruik. Foto: Trudy Kroese

Start proef met nieuwe container gft-afval

DIEMEN - Wethouder Ruud Grondel van Milieu heeft maandagmiddag de eerste container voor groente-, tuin- en fruitafval met een vergrote opening in gebruik genomen.

Deze container staat op Mariƫnburg, tegenover huisnummer 432 in het zuidelijk deel van nieuwbouwwijk Plantage De Sniep. In tegenstelling tot andere gft-containers in Diemen hoeft deze container niet met een sleutel te worden geopend. De vergrote opening vergemakkelijkt het inwerpen van groente-, fruit- en tuinafval.

"Dit type container wordt als proef geplaatst op het zuidelijk deel van Plantage De Sniep. We toetsen of door deze maatregel het gescheiden aanbieden van gft-afval toeneemt: het maakt het aanbieden van gft-afval in ieder geval een stuk eenvoudiger. Is de proef een succes, dan worden geleidelijk alle oude gft-containers vervangen door dit nieuwe type. Ik weet dat veel bewoners hun gft-afval best willen scheiden, als dat maar op een eenvoudige manier kan. Met de nieuwe containers voor het gft-afval is de eerste stap gezet. Daarnaast gaan we met een klankbordgroep van bewoners en belangenverenigingen om tafel om te bekijken welke maatregelen we nog kunnen nemen om het scheiden van al het afval eenvoudiger te maken en te stimuleren", aldus Grondel.
In Diemen wordt het huisvuil gescheiden ingezameld: restafval in (rol)containers en gft-afval in containers die op centrale plekken in de wijk staan. De containers voor het gft-afval zijn afgesloten met sloten. Op verzoek kunnen bewoners een sleutel en een gft-emmertje krijgen. In de praktijk is gebleken dat de opening van de huidige containers eigenlijk te klein is om de emmertjes goed te kunnen legen. Ook functionere de containers niet altijd naar behoren. De gemeente verwacht dat met het nieuwe type container deze problemen tot het verleden behoren.