Genieten in Grand Café Berlin.
Genieten in Grand Café Berlin. Foto: Trudy Kroese

Grand Café Berlin op campus is aanwinst

DIEMEN - Grand Café Berlin op Campus Diemen Zuid is sinds het najaar van 2013 open. De horecazaak is een verzamelplaats voor veel van de ruim zeshonderd studenten die inmiddels in de appartementen op de campus wonen. Maar manager Marco Nooder richt zich ook nadrukkelijk op andere inwoners van Diemen en inwoners van Amsterdam-Zuidoost.

Wie voor het eerst bij Grand Café Berlin binnenstapt zal aangenaam verrast zijn. Het eerste gedeelte van de zaak is het gedeelte waar je dagelijks vanaf 10.00 uur wat kunt drinken. Vanaf 12.00 uur kan er de lunch worden gebruikt. Aan het begin van de avond kan er worden gedineerd: Berlin heeft een kleine kaart en een plateservice. Rond 20.00 uur sluit dit gedeelte van de zaak en kun je doorlopen naar het café. Dat ademt de sfeer uit van een groot bruin café. Je kunt plaatsnemen op een van de krukken aan de bar of een plekje zoeken op een stoel bij een van de vele tafels of in een van de mooie brede banken. Je kunt er ook voor kiezen om poolbiljart, tafelvoetbal of darts te spelen. In de gang tussen het gedeelte dat overdag open is en het café en in het café zelf hangen fraaie zwart-witfoto's van vooral de steden Berlijn, Londen en New York. De foto's trekken onmiddellijk de aandacht en zorgen voor een prettige sfeer.

Marco Nooder: "Veel van wat je hier ziet is bezig aan een tweede leven: de houten vloer is afkomstig van een boerderij, de grote banken stonden vroeger in een Ierse pub en de bar is via Marktplaats gekocht. De apparatuur in de keuken is ook al eerder elders gebruikt. Uiteraard hebben wij die apparatuur grondig schoongemaakt."

Berlin is eigendom van het bedrijf SAB Catering. Nooder is verantwoordelijk voor de horeca-afdeling van twee zaken van het bedrijf. Hij is bedrijfsleider van Berlin en van een zaak in Noord-Holland. Nooder en zijn personeelsleden streven ernaar om de gasten een prettige dag en avond te bezorgen. De bar heeft iets weg van een huiskamer, waar mensen op hun gemak vele uren kunnen doorbrengen. Wel een grote huiskamer overigens.

"Wij zijn in september opengegaan en veel van de studenten die op de Campus Diemen Zuid wonen komen hier regelmatig. Er komen op de campus in de loop van dit jaar nog meer studenten wonen, dus ik ga ervan uit dat het nog drukker wordt. Vijf van de mensen die hier werken zijn studenten die op de campus wonen. Dat is een mooie bijkomstigheid. Mensen uit de buurt weten ons steeds beter te vinden: bewoners van Diemen-Zuid en Amsterdam-Zuidoost. Ook krijgen wij personeelsleden van bedrijven uit de buurt binnen."

Nooder hoopt ook meer feesten en partijen in het cafégedeelte te organiseren. "Wij kunnen in dat deel van de zaak zo'n 350 gasten kwijt en wij zullen ons de komende tijd nadrukkelijk profileren als een zaak met de mogelijkheid voor feesten en partijen."

Zwart-witfoto's van steden zorgen voor extra sfeer in de zaak

Enkele weken geleden was de bar van Berlin het decor van de studentenavond van de afdeling Diemen van D66. Studenten van de campus luisterden naar het debat van de democraten en namen ook deel aan de discussie. Voor een aantal mensen was het een prettige kennismaking met de sfeervolle horecazaak die een aanwinst is voor Diemen.